detector.media
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
26.03.2024 11:00
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово в лютому 2024 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово в лютому 2024 року
Кого, як часто та з яких країн кликали в марафон іномовлення.

З початку липня 2023 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику й онлайн (липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, жовтень, грудень 2023 року, січень 2024 року). Цей марафон почався в березні 2023-го та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Іномовлення» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

У лютому цього року українське іномовлення провело 844 розмови із 308 різними гостями. Це в середньому 29 розмов на день.

Жінок при цьому в ефір традиційно не кличуть. Загальна кількість спікерок становила всього 11,5% від гостей «FreeДом». Статистично це означає, що українське іномовлення показувало глядачам жінок тричі на день. А потім двадцять шість разів показувало чоловіків.

Серед дванадцяти найпопулярніших гостей «FreeДом» у лютому було двоє росіян (на 5-му та 7-му місці). І не було практично жодного політика чи чиновника, самі лише військові, економічні, політичні, універсальні коментатори. За винятком Сергія Братчука, речника Української добровольчої армії «Південь», який лідирує в марафоні іномовлення третій місяць поспіль.

Найпопулярнішою політичною інституцією був Офіс президента, представників якого «FreeДом» запрошував в ефір 13 разів за 29 днів. «Слуги народу» навідувалися до ефіру 11 разів. «За майбутнє» та «Європейську солідарність» разом показували в марафоні іномовлення вдвічі рідше, ніж одного Михайла Подоляка.

Щодо росіян, то вони в лютому займали 18,2% українського іномовлення. Конкретно цього місяця найпопулярнішим «хорошим коментатором» був Ігор Яковенко, але загалом перелік провідних спікерів-«опозиціонерів» на «FreeДом» не змінюється місяцями. Хіба що політичний коментатор Ростислав Мурзагулов цього разу пробився до четвертого місця за популярністю, хоча ще в січні ділив із колегами восьме.

Спікери з України займали в марафоні українського іномовлення 70% часу. Усі інші країни, крім Росії, були представлені у 12% розмов. Найпопулярнішими були білоруси: 26 ввімкнень за 29 днів. Зокрема, шість разів показували Франака Вячорку, радника опозиціонерки Світлани Тихановської.

Протягом лютого «FreeДом» влаштував із гостями 289 профільних розмов про міжнародну політику — 34,2% від усіх ввімкнень. Сім із десяти розмов про міжнародку взяли на себе спікери з України.

210 разів обговорювали суспільні питання, у 52,3% випадків про це говорили з росіянами, адже йшлося про російське суспільство та його «проблеми».

Воєнні дії були головними у 24,1% розмов — 204 ввімкненнях за 29 днів. Про культуру за цей же час профільно спілкувалися ОДИН раз.

Скриншот відео: Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензин в етері «FreeДом»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY