detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
16.03.2024 10:40
Суд звільнив експосадовця Міноборони Олександра Лієва з-під варти під власне зобовʼязання
Суд звільнив експосадовця Міноборони Олександра Лієва з-під варти під власне зобовʼязання
За словами його адвоката Назара Кульчицького, Спеціалізована антикорупційна прокуратура повернула до Нацполіції справу для розслідування.

Вищий антикорупційний суд звільнив з-під варти екскерівника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва, який є підозрюваним у справі про заволодіння майже 1,5 млрд гривень на закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Про це Суспільному повідомив адвокат Назар Кульчицький.

«Суд змінив міру запобіжного заходу Олександру Лієву — перебування під вартою на звільнення. Суд відпустив його під особисте зобов'язання і надіслав ухвалу до СІЗО», — сказала сторона захисту.

Наразі Кульчицький не знає, чи експосадовець Міноборони перебуває вдома, оскільки ухвала не передбачає присутності адвоката при звільненні з-під арешту.

15 березня ВАКС розглядав скаргу адвокатів чиновника, які просили суд відпустити підзахисного із СІЗО. Справу розглядав суддя, який вже раніше відпускав Лієва з-під варти. Згідно із записом трансляції засідання, під час розгляду прокурор не був присутній з невідомих причин.

За словами адвоката, Спеціалізована антикорупційна прокуратура повернула до Нацполіції справу для розслідування.

Як ми повідомляли раніше, 12 лютого Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду взяла Лієва під варту до 8 квітня включно із правом внесення застави в розмірі 50 млн гривень.

Нагадаємо, за даними слідства, у серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони переказало на рахунки підприємства гроші, однак снарядів компанія не відправила, а отримані кошти вивела в тінь.

28 січня Служба безпеки України повідомила про підозру в розкраданні 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ п'ятьом фігурантам справи, зокрема екскерівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву. 29 січня Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання прокурора та відмовився призначити запобіжний захід колишньому чиновнику.

2 лютого Олександр Лієв оголосив, що піде на «публічний поліграф», щоб довести свою невинуватість. За кілька днів, 5 грудня, він пройшов процедуру в юридичному об'єднанні «Всеукраїнська асоціація поліграфологів». Лієв не зміг дати точну відповідь лише на одне запитання — про те, чи отримував вказівку від керівництва МО на укладання контракту.

Зазначимо, що Олександр Лієв очолював Департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони України із січня 2022 року. Раніше він працював виконавчим директором Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він звільнився у березні 2019 року, за його словами, через зміну структури управління. У квітні того ж року Державне бюро розслідувань відкрило провадження через начебто зловживання службовим становищем в НСТУ та закупівлю аудіовізуального обладнання на 15 млн грн.

31 січня 2023 року керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін та журналістка Яніна Соколова повідомили, що Лієв виправдовував незаконний референдум у Криму. Колишній чиновник відповів, що це вкид, а його слова перекрутили. 1 лютого 2023 року він заявив, що йде з посади в Міністерстві оборони, адже його подальше перебування на ній «може зашкодити міністру».  

Фото: Олександр Магула / Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY