detector.media
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
16.03.2024 15:00
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у грудні 2023 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у грудні 2023 року
Кого, як часто та з яких країн кликали в марафон іномовлення.

З початку липня 2023 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику й онлайн (липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, жовтня 2023 року). Цей марафон почався в березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Іномовлення» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

У грудні 2023 року канал іномовлення «FreeДом» улаштував 861 ввімкнення з різноманітними гостями. Це в середньому по 27,7 розмови з гостями на день. Унікальних спікерів «FreeДом» знайшов 306. Близько десяти на день.

Репрезентація жінок при цьому була трагічною. За весь грудень українське іномовлення показувало жінок усього 91 раз. Коли телеканал надає половині людства та половині населення України всього 10% часу, не доводиться говорити про проблеми редакційної політики. Це пряма дискримінація. Унікальних спікерок за весь грудень знайшли 38, теж майже вдесятеро менше, ніж чоловіків. Можливо, як і все інше на «FreeДом», це теж якось пояснюється впливом на Росію?

У провідній десятці спікерів марафону іномовлення у грудні була лише одна росіянка — політична коментаторка Ольга Курносова (18 ввімкнень). Найпопулярнішим спікером натомість став одеський речник Сергій Братчук, якого в останній місяць року слухали аж 28 разів, тобто практично щодня. Єдиним офіційним представником держави в топі був Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, якого кликали на розмову 13 разів.

Уже згаданий Подоляк був найпопулярнішим українським політиком на «FreeДом». Одразу за ним іде Сергій Лещенко, ще один представник Офісу президента.

12 разів за місяць «FreeДом» кликав представників «Слуги народу». Та по разу — «Європейської солідарності» й «Батьківщини». Якщо об’єднати показники Офісу президента та партії президента, вийде, що проукраїнська опозиція на українському іномовленні отримує 6% часу, поки влада отримує 94%. Транслюємо за кордон здорову демократію.

Росіян на українському телебаченні показували у 21,4% ввімкнень. Удвічі частіше, ніж жінок. Вибірка «FreeДом» давно стабілізувалася, топ за появами очолюють усе ті ж універсальні коментатори: Курносова, Сидельников, Максакова, Гудков, Яковенко. З цікавого — українські журналісти двічі брали коментар у Гаррі Каспарова.

У грудні «FreeДом» дещо частіше, ніж зазвичай, показував українців — 67,1% часу. Але не завдяки зменшенню частки росіян, а через зменшення кількості гостей з інших країн — у сумі до 11%. Найчастіше таких кликали з Ізраїлю, США та Білорусі. Але варто враховувати, що в перших двох випадках ішлося здебільшого про мігрантів.

Розподіл тем на блоки не змінився в марафоні іномовлення зовсім. Найчастіше тут усе ще говорять про міжнародну політику (34% коментарів). Далі йде війна (25,4%). Та суспільство, здебільшого російське (24,7%). Найменш популярною темою була суто українська внутрішня політика, до неї на іномовленні експерти «Детектора медіа» віднесли всього 5 (не відсотків, а штук) розмов за місяць.

У всіх темах домінували українські експерти. Лише в темі бойових дій, враховуючи власну ситуацію, були помітно присутні також коментатори з Ізраїлю. А в темі російського суспільства найчастіше виступали росіяни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY