detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
29.02.2024 19:36
Андрій Юсов: ГУР має списки людей, яких Кремль хоче залучити до інформаційної спецоперації «Майдан-3»
Андрій Юсов: ГУР має списки людей, яких Кремль хоче залучити до інформаційної спецоперації «Майдан-3»
За словами представника ГУР, серед таких людей можуть бути громадські та політичні діячі, лідери суспільної думки. Окрім цього, для досягнення цілей з просування російських наративів та розхитування ситуації в Україні ворог масово створює телеграм-канали та ботоферми.

Головне управління розвідки Міноборони України отримало перелік осіб, яких Росія планує залучити до поширення російських наративів і впливу на суспільно-політичну ситуацію в Україні в межах інформаційної спецоперації «Майдан-3». Про це 29 лютого в ефірі «Радіо Свобода» повідомив представник ГУР Андрій Юсов.

«Я зараз не можу називати конкретні прізвища. Є списки людей, по яких ворог працює, і є завдання залучати їх для поширення своєї риторики і впливу на суспільно-політичну ситуацію в країні. Це десятки людей, якщо ми говоримо про впливові категорії. Не напряму, тобто це не завжди означає, що до людини звертається хтось із "червоною зіркою". Це може бути вихід на посередників через нейтральні теми. Головне, вкраплення тих наративів, які потрібні ворогу. Ця робота, спроби її, відбуваються як в Україні, так і за кордоном», — пояснив Юсов.

Представник ГУР також зауважив, що для досягнення цілей з просування російських наративів та розхитування ситуації в Україні ворог масово купує і створює телеграм-канали та ботоферми.

Окрім цього, Андрій Юсов прокоментував назву російської спецоперації: «Таку назву дали в Росії. І це не вперше. Ще радянські спецслужби, потім російські спецслужби гарними українськими або іноземними словами називають відверті антиукраїнські заходи і ксенофобські заходи, як в Україні, так і за кордоном.

Так, для них "майдан" — це загроза, тому вони використовують цю термінологію для того, щоб перевернути з ніг на голову. Якщо ми загадаємо, то багато операцій НКВД проти УПА, ОУН, українського підпілля називались красивими українськими милозвучними словами».

Нагадаємо, за даними видання Bloomberg, 16 листопада Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з групою журналістів повідомив про наміри Росії реалізувати в Україні спецоперацію «Майдан-3». Він не навів більше деталей, однак дав зрозуміти, що «Москва прагне посіяти розкол в українському суспільстві, створити "хаос" усередині країни та, зрештою, усунути президента».

27 лютого Комітет з питань розвідки при Президентові України повідомив на сайті ГУР МО, що спецоперація Росії «Майдан-3» досягне своєї кульмінації в березні-травні 2024 року. Загальний бюджет операції сягнув 1,5 млрд доларів.

Протягом найближчих тижнів ворог «кине максимум зусиль на розповсюдження деструктивних для світової безпеки наративів і спроб розпалювання конфліктів — як всередині України, так і в інших точках світу, де є дієва підтримка України».

Російські спецслужби прагнуть поставити під сумнів легітимність прийнятих в Україні після 20 травня владних рішень, поширити панічні настрої, розповсюдити в суспільстві «теорії змови», штучно протиставити цивільних та військових і посварити Україну з союзниками. 

За даними керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрія Коваленка, спецоперацією займається зовнішня розвідка Росії, курує її віцеголова адміністрації Путіна Кирієнко, а залучені до неї, зокрема, Віктор Медведчук, ексведуча Діана Панченко та деякі блогери.

Фото: Андрій Юсов / ГУР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY