detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
29.02.2024 14:42
Литва оголосила підозру трьом бойовикам «ДНР» у вбивстві режисера Кведаравічюса в Маріуполі
Литва оголосила підозру трьом бойовикам «ДНР» у вбивстві режисера Кведаравічюса в Маріуполі
Мантаса Кведаравічюса взяли в полон і вбили російські військові в Маріуполі 3 квітня 2022 року. Його фільм «Маріуполіс 2» здобув відзнаку Каннського кінофестивалю та Премію Європейської кіноакадемії.

Прокуратура Литви оголосила підозри трьом бойовикам угруповання «ДНР» у вбивстві литовського режисера Мантаса Кведаравічюса 2 квітня 2022 року в Маріуполі. Про це повідомили на пресконференції генеральна прокурорка Литви Ніда Грунскене і генпрокурор України Андрій Костін, передає «Укрінформ».

Ніда Грунскене повідомила, що в лютому цього року трьох військових з угруповання «ДНР» визнали підозрюваним в участі у вбивстві литовського режисера і нелюдському поводженні. За її словами, у справі щодо вбивства режисера троє підозрюваних. Слідство триває.

Андрій Костін додав, що вбивство Кведаравічюса розслідує Спільна слідча група.

«Ця справа є знаковою, оскільки трьох проросійських бойовиків підозрюють у вбивстві громадянина Литви, цивільного, який не брав участі у бойових діях. Нелюдські тортури, які включали в себе побиття, поранення, переломи кісток та імітацію розстрілу, призвели до смерті цього чоловіка», — сказав генпрокурор.

За його словами, ця справа є свідченням того, що навіть за воєнні злочини, скоєні на окупованих територіях, не уникнути правосуддя.

Нагадаємо, литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічюса взяли в полон і вбили російські військові 3 квітня 2022 року в Маріуполі, де він працював над документальним фільмом.

У 2016 році Кведаравічюс уже присвятив Маріуполю документальну стрічку «Маріуполіс», в якій тема війни на Донбасі поєднувалася з темою мистецтва, архітектури, міфології.

Після загибелі режисера друзі та колеги Мантаса змонтували фільм «Маріуполіс 2» із врятованих фрагментів відео, які знімав Кведаравічюс. Прем’єра стрічки в травні 2022 року відбулась на Каннському кінофестивалі, де фільм здобув відзнаку «Золоте око».

У грудні 2022-го «Маріуполіс 2» здобув Премію Європейської кіноакадемії як найкращий європейський документальний фільм.

Фото: Мантас Кведаравічюс / Delfi

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY