detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
26.02.2024 15:41
842,2 млн гривень витратила держава у 2023 році на контент для «Єдиних новин» та марафону «FreeДом»
842,2 млн гривень витратила держава у 2023 році на контент для «Єдиних новин» та марафону «FreeДом»
За даними проєкту Dozorro, найбільше коштів реалізувало ТОВ «СЛМ Новини» зі структури холдингу Starlight Media Віктора Пінчука — 207 млн грн.

У 2023 році державне підприємство «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», яке перебуває у підпорядкуванні Міністерства культури та інформаційної політики, та державне підприємство «‎Парламентський телеканал "Рада"» витратили 842,2 млн грн на виробництво контенту для двох телемарафонів: «Єдині новини» та «FreeДом». Про це йдеться у повідомленні проєкту Dozorro Transparency International Ukraine.

Як інформують у Dozorro, на «Єдині новини» витратили 618,5 млн грн, а на російськомовний «FreeДом» — 223,7 млн грн.

ТОВ «СЛМ Новини», компанія зі структури холдингу Starlight Media Віктора Пінчука, було задіяно у виробництві контенту для обох марафонів. Ця компанія отримала найбільше коштів — 207 млн грн.

Трохи менше — 206,7 млн грн — сплатили двом організаціям, пов’язаним між собою: ІП «1+1 Продакшн» і ТОВ «ТРК "Студія 1+1"». Перша була залучена до виробництва марафону на «FreeДом», друга — «Єдиних новин». Обидві компанії раніше належали Ігорю Коломойському, Ігорю Суркісу та дружині звинувачуваного у держзраді екснардепа Віктора Медведчука.

Крім цього, за підрахунками проєкту Dozorro TI Ukraine, ПрАТ «Телеканал "Інтер"» олігарха Дмитра Фірташа отримало загалом 183,7 млн грн за свій внесок у виробництво обох телемарафонів. ТОВ «Ми — Україна», яке створили колишні працівники медіахолдингу Ріната Ахметова, отримало за організацію марафону «Єдині новини» 164,5 млн грн. Також за «Єдині новини» 80,4 млн грн виплатили ТОВ «Кінокіт» — на замовлення телеканалу «Рада». У жовтні 2022-го журналісти повідомляли, що ця компанія пов’язана з тодішнім заступником голови Офісу Президента Кирилом Тимошенком.

Крім цього, за даними Dozorro, ще 88,5 млн грн пішли на виробництво щонайменше 20 телепрограм на замовлення ДП «‎МПІУ». З них 43,6 млн грн витратили на програми для платформи The Gaze, ще 41 млн грн — для телеканалів «‎Дім» та «‎FreeДом».

Читайте також:

«Детектор медіа» запрошує ознайомитись із першою частиною нашого опитування журналістів, медіаекспертів і дослідників щодо того, чи виконує єдиний телемарафон суспільно значущу функцію на другому році свого існування.

Фото: The New York Times

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY