detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
12.02.2024 22:52
Глави МЗС Веймарського трикутника обговорили боротьбу з російською дезінформацією
Глави МЗС Веймарського трикутника обговорили боротьбу з російською дезінформацією
Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок повідомила про ліквідацію в Німеччині величезної проросійської дезінформаційної мережі та заявила про розвиток співпраці для боротьби з російською пропагандою. Учасники зустрічі також обговорили протидію втручанню Кремля у вибори в країнах ЄС.

Міністри закордонних справ країн Веймарського трикутника провели спільне засідання в замку Ла Сель-Сен-Клу поблизу Парижа, повідомляє «Укрінформ». 

«Українці вже два роки мужньо чинять опір російському терору. Ми будемо залишатися з ними доти, доки український народ потребуватиме нас», — заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільній пресконференції. 

Вона повідомила про ліквідацію в Німеччині величезної проросійської дезінформаційної мережі та заявила про розвиток співпраці для боротьби з російською пропагандою. «Аналітичні служби в наших країнах вже працюють разом, і це те, що ми хочемо розвивати, тому що ми не дозволимо, щоб довіра людей до наших демократій свідомо і систематично підривалася зовнішніми силами», — наголосила Бербок. 

Очільник французької дипломатії Стефан Сежурне заявив, що Європа не дасть Росії вкрасти вільні голоси 400 мільйонів виборців, які голосуватимуть цього літа. 

«Сьогодні разом з моїми німецькими та польськими колегами ми запускаємо механізм попередження у Веймарському форматі, систему реагування для публічного засудження іноземного втручання, яке є неприйнятним, і ми мобілізуємо всі важелі, щоб виявити його, кваліфікувати, засудити і зробити загальновідомим», — наголосив він. 

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський підкреслив, що російський диктатор, який напав на Європу на сході, «спробує силою змінити кордони Європи і брехнею та демагогією спочатку перемогти Україну, а потім розколоти Атлантичний пакт». 

«Ми повинні виконати наші зобов'язання перед Україною, а також повинні повністю імплементувати санкції, які ми самі наклали на Росію, та протистояти російській дезінформаційній кампанії та кібератакам. Ми повинні посилити нашу пильність і співпрацю, щоб не допустити процвітання такого типу методів», — заявив Сікорський. 

На його думку, Веймарський трикутник є корисним інструментом для збереження єдності Європи та гарантії демократії.

Як повідомляв «Детектор медіа», депутати Європарламенту на пленарному засіданні 8 лютого ухвалили резолюцію «Рашагейт: звинувачення Росії у втручанні в демократичні процеси в Європейському Союзі». У Європарламенті вважають, що напередодні виборів 2024 року в Європі варто очікувати посилення втручання та маніпулювання інформацією з боку Росії. Зокрема, у документі згадують надання Росією наративів ультраправим політичним партіям і діячам у Німеччині та Франції з метою підриву суспільної підтримки України, а також у Словаччині. 

12 лютого французький орган протидії іноземному впливу Viginum заявив про викриття спецоперації Росії під назвою «Portal Kombat», у межах якої мережа російських вебсайтів поширювала на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні.

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY