detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
12.02.2024 10:25
Фото з війни і тексти учасників ПЕН-клубу: у Парижі відкрилась виставка про український опір
Фото з війни і тексти учасників ПЕН-клубу: у Парижі відкрилась виставка про український опір
Тексти і голоси утворюють резонанс із зображеннями, створюючи документальне та поетичне мистецтво спротиву.

В культурному центрі La Gaîté Lyrique у Парижі відкрилась виставка «Україна, візія(ї) — документальна фотографія та література в умовах спротиву». Вона поєднує тексти сучасних українських класиків та світлини творчого об’єднання фотографів. Таким мультимедійним проєктом Український інститут у Франції розпочав свою програму заходів лютого, передає кореспондент Укрінформу.

«Це спільний проєкт творчого колективу MYOP, який своїми фото створює діалог із текстами шести українських письменників — учасників ПЕН-клубу. Разом вони розмірковують над війною, над емоцією втрати», — розповів Іван Рябчій, виконавчий директор Українського інституту у Франції.

За його словами, важливим є те, що експозиція відкрилась у культурному центрі, де завжди багато молоді. «Ми дуже хотіли, щоб тут, у центрі Парижа, лунала українська мова. І тепер уривки наших сучасних авторів — і в оригіналі, і в перекладі — звучать у цих стінах», — додав Рябчій.

Тексти та голоси утворюють резонанс із зображеннями, поєднуючи різні історії та створюючи документальне і поетичне мистецтво опору.

За словами директора Українського інституту у Франції, важливо, що саме українських митців поставили в центр значно ширшого міжнародного проєкту EU-topia. Він триватиме до червня та буде переосмислювати ідею сучасної Європи, зокрема розповідати про синергію культур.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в німецькому Музеї Берлінської стіни відкрили виставку, присвячену кримським політв’язням Кремля. Виставка спростовує один з ключових наративів російської пропаганди і доводить, що Крим ніколи не був «ісконно русскім».

Також ми писали про те, що 17 лютого в Берліні відкриється мультимедійна виставка, яка супроводжує світову прем'єру фільму «Редакція» на 74-му Берлінале.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY