detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
15.01.2024 18:13
У Киргизстані відкрили кримінальну справу проти інтернет-видання, яке висвітлювало події в Україні
У Киргизстані відкрили кримінальну справу проти інтернет-видання, яке висвітлювало події в Україні
У редакції медіа провели обшук, вилучили оргтехніку, гендиректора і шефредакторів відвезли на допит.

Співробітники Держкомітету національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану провели обшук в інформаційному агентстві 24.kg, яке було засноване у 2006 році і вважається одним з найбільш авторитетних інтернет-видань країни. Адвокатів при цьому не пустили до офісу редакції. Про це з посиланням на адвоката Нурбека Сидикова повідомляє киргизька служба «Радіо Свобода» — «Радіо Азаттик».

Генеральну директорку інформагентства Аселі Оторбаєву та шефредакторів Махінур Ніязову й Антона Лимаря відвезли на допит. У ході обшуку ДКНБ вилучив комп'ютери, ноутбуки, електронні носії. Інші подробиці спецслужба не розкриває.

Згодом у ДКНБ повідомили, що обшук пройшов у рамках кримінальної справи за статтею «Пропаганда війни». Однак, яка саме публікація стала приводом для порушення справи, не пояснили. Махінур Ніязова встигла повідомити, що справа стосується однієї з публікацій видання про війну в Україні, після чого її забрали на допит.

Ще у вересні 2023 року стало відомо, що в Росії заблокували доступ до киргизького інтернет-видання 24.kg. Причиною стали чотири новинні дайджести, присвячені війні в Україні. У них журналісти розповідали про російські обстріли та втрати серед цивільного населення України, антиросійські санкції та мобілізацію в РФ.

Правозахисна організація Міжнародне партнерство за права людини назвала події навколо видання «тривожними».

У 2023 році Киргизстан втратив відразу 50 позицій у Всесвітньому індексі свободи преси, опустившись із 72-го на 122-й рядок.

Very worrying development! Raid on the premises of independent media outlet https://t.co/hNdw9ZvPLE in Bishkek today https://t.co/CKtPp2BcHD

— IPHR (@IPHR) January 15, 2024

Правозахисники відзначають численні випадки тиску влади на ЗМІ в країні. Зокрема,  видворення з країни журналіста-розслідувача Болота Темірова, блокування сайту Киргизької служби «Радіо Свобода» та регулярні виклики журналістів і блогерів на допити, зазначає Kloop — медіаорганізація в Киргизстані, відома своїм вебсайтом новин і журналістськими розслідуваннями.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що суд у Казані арештував журналістку «Радіо Свобода» Алсу Курмашеву через її відмову визнати себе «іноземним агентом».

Читайте також:

На фото — марш за свободу слова у столиці Киргизстану Бішкеку 25 листопада 2023 року

Фото:  «Радіо Азаттик»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY