detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.01.2024 13:10
ІМІ: У 2023 році до суду передали сім справ про порушення прав журналістів
ІМІ: У 2023 році до суду передали сім справ про порушення прав журналістів
Це трохи більше, ніж торік, але на 74% менше, ніж до повномасштабного вторгнення. Абсолютна більшість зареєстрованих справ — про перешкоджання журналістській діяльності.

Протягом 2023 року правоохоронці зареєстрували 77 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно представників медіа. З них сім уже передали до суду з обвинувальними актами. Про це повідомив Офіс Генерального прокурора у відповідь на запит ІМІ.

Із загальної кількості кримінальних проваджень 53 зареєстровано за ст. 171 Кримінального кодексу — «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». З них 29 були закриті, чотири передано до суду, в одному провадженні досудове розслідування зупинено. 

22 кримінальні провадження зареєстровано за статтею 345-1 ККУ — «погроза або насильство щодо журналіста». З них вісім закрито, три справи передано до суду.

Два кримінальні провадження зареєстрували за статтею 347-1 — «умисне знищення або пошкодження майна журналіста». З них одне було закрите.

Серед семи кримінальних проваджень, які передали до суду, чотири за статтею 171 і три за статтею 345-1 ККУ.

Кількість доведених до суду справ у 2023 році зросла порівняно з 2022 роком — тоді до суду передали лише чотири справи. Однак це аж на 74% менше, ніж кількість доведених до суду «журналістських» справ до повномасштабного вторгнення — у 2021 році таких справ було 27, каже керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерина Дячук.

Нагадаємо, за даними ІМІ, за останні пів року в Україні суди ухвалили сім рішень по суті в провадженнях щодо порушень прав журналістів. У двох із семи рішень цьогоріч обвинувачених виправдали, в інших п’яти винуватість була підтверджена. Усі вироки стосувались справ за ст. 345-1 КК («Погроза або насильство щодо журналіста») та ст. 171 КК («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»).

У першій половині 2023 року суди першої інстанції ухвалили шість вироків у справах, що стосувалися порушень прав журналістів, а також два вироки апеляційних судів. З них п'ять вироків стосувалися діянь за ст. 171 КК і три вироки — за ст. 345-1 КК України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY