detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
28.12.2023 20:00
У Росії двох поетів засудили до семи років колонії за вірші проти війни в Україні
У Росії двох поетів засудили до семи років колонії за вірші проти війни в Україні
Артема Камардіна та Єгора Штовбу визнали винними нібито в «закликах до діяльності, спрямованої проти безпеки держави», а також «розпалюванні ненависті чи ворожнечі» щодо бойовиків терористичних угруповань «ДНР» і «ЛНР» у віршах, які вони публічно читали в центрі Москви торік.

Суд у Москві засудив учасників «Маяковських читань» Артема Камардіна та Єгора Штовбу до семи та п'яти з половиною років колонії відповідно за читання віршів проти нападу Росії на Україну. Про це повідомило «Радіо Свобода».

Поетів визнали винними нібито в «закликах до діяльності, спрямованої проти безпеки держави», а також «розпалюванні ненависті чи ворожнечі» щодо бойовиків терористичних угруповань «ДНР» і «ЛНР» у віршах, які вони читали біля пам’ятника Маяковському в центрі Москви 25 вересня минулого року.

Тоді Артем Камардін, Єгор Штовба і Микола Дайнеко у своїх поезіях виступили проти війни Росії проти України, а вже наступного дня у помешканні поетів відбувся обшук, під час якого їх побили. Згодом у мережі з’явилося відео, на якому чоловіки з синцями на обличчях просять вибачення за свої висловлювання, стоячи на колінах. 28 вересня суд відправив їх до СІЗО.

У травні цього року поета і рок-музиканта Миколу Дайнека також засудили до чотирьох років колонії в тій же кримінальній справі.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав поетів політв’язнями.

Нагадаємо, нещодавно суд у Росії відправив жительку Петербурга Вікторію Петрову до психіатричної лікарні на невизначений термін. Росіянку звинуватили в так званих воєнних фейках через її дописи в соцмережах про війну в Україні. Вона не визнала провини і вимагає зупинити переслідування за статтями про військову цензуру.

Раніше суд у Москві заочно виніс вирок російському режисеру та продюсеру Івану Вирипаєву — 8 років колонії за нібито поширення «фейків про армію РФ». Приводом для кримінального переслідування стали висловлювання Вирипаєва в різних медіа, а також публікації на особистому сайті режисера.

Фото: «Сота»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY