detector.media
Роман Дерезенко
«Детектор медіа»
27.12.2023 10:02
Юрчишин: Комітет свободи слова планує провести слухання, присвячені співпраці посадовців з анонімними телеграм-каналами
Юрчишин: Комітет свободи слова планує провести слухання, присвячені співпраці посадовців з анонімними телеграм-каналами
На думку глави комітету, щоб не пояснювати потім чиновникам, що легітимізувати анонімні джерела — це зло, медіаграмотності потрібно навчати зі школи.

Комітет ВРУ з питань свободи проведе закриті слухання за участі спецслужб з приводу співпраці посадовців з анонімними телеграм-каналами. Про це повідомив голова комітету Ярослав Юрчишин, коментуючи в подкасті «Медіуми»  нещодавню участь речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телеграм-каналу «Труха».

«Я думаю, що ми зробимо слухання з цього приводу, ймовірно, в закритому форматі, запросимо представників спецслужб. Вони давали інформацію про те, що певні телеграм-канали використовувалися для поширення російської пропаганди», — сказав Юрчишин.

На його думку, коли канали накручують собі величезну аудиторію, то дуже спокусливо виходити на них і спілкуватися, але тут особа чи інституція має робити вибір. Політик провів аналогію з власним досвідом та досвідом фракції у відмові від етерів на каналах Медведчука.

«Я дуже сподіваюся, що працюючи з комунікаційною командою Міністерства оборони й Генерального штабу, ми спробуємо пояснити м’яко, що варто давати інтерв’ю тільки тим джерелам, де зрозуміло, хто власник, хто формує редакційну політику. Бо сьогодні анонімний канал ніби працює в інтересах української держави, завтра туди занесли більші гроші — і вже поширюється російська пропаганда», — пояснив народний депутат.

Частиною вирішення проблеми, пов’язаної з використанням анонімних джерел інформації, Ярослав Юрчишин вважає навчання медіаграмотності з дитячого віку: «Якщо дітям перші їхні вихователі, батьки пояснять правила, поступово це стане звичкою, і тоді нам не доведеться витрачати величезні кошти та розтлумачувати офіційним особам, що ходити й легітимізувати анонімні джерела — це насправді зло».

Більше про те, що робити з анонімними телеграм-каналами — чи достатньо розвивати медіаграмотність, чи держава має піти на жорстке регулювання, — а також про долю марафону «Єдині новини», перспективи спрощення умов роботи журналістів на війні та розслідування справ перешкоджання професійній діяльності журналістів слухайте у випуску подкасту «Медіуми» з Наталею Соколенко та Вадимом Міським.

Нагадаємо, раніше голова комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що комітет готує пропозиції для впровадження чітких правил роботи медіа в зоні бойових дій та на прифронтових територіях

Також повідомлялось про те, що парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту.

Фото: пресслужба ВРУ


 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY