detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
18.12.2023 18:55
Євросоюз закликав Росію звільнити журналістку «Радіо Свобода» Алсу Курмашеву
Євросоюз закликав Росію звільнити журналістку «Радіо Свобода» Алсу Курмашеву
Курмашеву затримали в Казані. Її звинувачують у тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент», та у «фейках» про російську армію. Їй загрожує до 15 років позбавлення волі.

Євросоюз закликає Росію негайно звільнити затриману журналістку «Радіо Свобода» Алсу Курмашеву. Про це написав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель у соцмережі Х.

«ЄС закликає російську владу негайно звільнити журналістку Алсу Курмашеву, якій загрожує до 15 років позбавлення волі за журналістську діяльність», — ідеться в дописі.

Боррель додав, що російська влада має гарантувати безпеку журналістів та їхнє право на свободу слова, а також припинити їх переслідувати.

Алсу Курмашева — досвідчена журналістка, яка майже 25 років працювала в татарсько-башкирській службі «Радіо Свобода». Вона є громадянкою Росії та США, проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми.

У середині травня 2023 року Курмашева поїхала до Росії в сімейних справах. Її затримали в аеропорту Казані 2 червня, кола вона збиралась вилетіти з Росії. Силовики вилучили в неї американський та російський паспорти і телефон. Після п’яти місяців очікування на рішення у справі Курмашеву оштрафували на 10 000 рублів (103 долари) за те, що вона не зареєструвала свій американський паспорт у російських органах влади.

У момент, коли Курмашева очікувала на повернення паспортів, її знову затримали 18 жовтня. Цього разу звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент» — юридичне визначення, яке в Росії використовують з 2012 року для покарання критиків урядової політики. Відповідно до частини 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ, журналістка, яка, за версією російського слідства, збирала відомості в галузі військово-технічної діяльності РФ, мала добровільно зареєструватися як «іноземний агент», чого вона не зробила. 

23 жовтня районний суд Казані заарештував Алсу Курмашеву і відправив до СІЗО. Засідання суду відбулося в закритому режимі. Їй загрожує позбавлення волі терміном до п’яти років. Захист журналістки оскаржив запобіжний захід у Верховному суді Татарстану. 12 грудня Верховний суд Татарстану залишив апеляційну скаргу без задоволення, але скоротив термін утримання під вартою на один день — до 4 лютого 2024 року. 

Комітет із захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» виступили із закликом негайно звільнити Курмашеву. Вимогу звільнити журналістку також висловили у правозахисній організації PEN America та в Управлінні ООН з прав людини. Затримання та арешт журналістки прокоментували й засудили представники американської влади, а також Євросоюз.

11 грудня у Росії порушили ще одну кримінальну справу проти Алсу Курмашевої — за статтею про «фейки» про російську армію. Цього разу приводом для справи стала книга Курмашевої «Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну», яка вийшла в листопаді 2022 року. Стаття передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

На фото  Алсу Курмашева / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY