detector.media
12.12.2023 22:50
У Києві відбудеться прем'єра документальної музичної вистави «Місто Марії: щоденники облоги»
У Києві відбудеться прем'єра документальної музичної вистави «Місто Марії: щоденники облоги»
Драматургічна основа постановки складається зі щоденників сестер Анни та Анастасії Гречкіних із Маріуполя та уривків інтервʼю з ними.

Незалежний театральний колектив Vidlik Projects представить 16 грудня премʼєру документальної музичної вистави «Місто Марії: щоденники облоги», створеної на основі щоденників і фрагментів інтерв’ю сестер Анастасії та Анни Гречкіних із Маріуполя. Про нову постановку «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі Vidlik Projects.

Премʼєра вистави відбудеться в «Довженко-Центрі».

«Місто Марії: щоденники облоги» — це документальна музична вистава, драматургічна основа якої складається зі щоденників сестер Гречкіних із Маріуполя та уривків інтервʼю з ними. Музичне полотно постановки поєднує різні фрагменти звуковими хвилями саксофона, ударних та електроніки. У виставі також звучатимуть традиційні пісні Донеччини. Візуальний ряд поєднує документальні відео героїнь, відео з Маріуполя, графічні елементи та фрагменти новин.

Анна та Анастасія Гречкіни — сестри-близнючки, культурні активістки, які працюють з темою прав людини. Дівчата впливали на культурне життя Маріуполя, створювали освітні та мистецькі проєкти. Вони мріяли відкрити в рідному місті власну веганську кавʼярню та ресайкл-магазин. Початок повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року, сестри зустріли в Маріуполі, три тижні провели в заблокованому російськими військами місті, фіксуючи та документуючи події у своїх щоденниках: «1 березня 2022, вівторок (6 день). Опалення вимкнули. Вночі замерзли. В магазинах продуктів майже нема, ми зайшли в “АТБ” забрали останні 2 упаковки морської капусти і кілограм дорогих шоколадних цукерок. Я прошу всіх починати економити ресурси. Їсти заради смаку чи хотілки вже не можна. Кажуть, що влучили в 16-у школу і садочок на Кірова. Померла бабуся Тая, ніхто її не забирає — служби не працюють, так і лежить накрита вдома».

Ані й Насті вдалось евакуюватися з Маріуполя 17 березня 2022 року до Бердянська, а потім, провівши ніч в автобусі в сірій зоні, виїхати до Запоріжжя.

Малюнок Анни Гречкіної.

З квітня 2023 року драматург проєкту Vidlik Projects Андрій Бондаренко та режисерка вистави Євгенія Відіщева брали інтервʼю в сестер із певною періодичністю, фіксуючи стани, настрої та рефлексії героїнь у різний час, у різних країнах та містах.

«Це вистава про силу, про пошуки цієї сили в собі, аби усвідомити і пережити втрату дому, втрату звичного життя і будувати нове життя  на тлі війни, окупації, депресії та втоми», — розповідають автори постановки.

Сестри Анна та Анастасія Гречкіни будуть присутні на прем’єрі  «Міста Марії».

Формат роботи команди вистави — співтворення: у процесі репетицій митці та мисткині рефлексували теми  війни, втрат, ділилися власними болями, страхами, травмами, мріями. Завдяки цьому від зародження ідеї до премʼєри вистава змінювалась і зрештою стала живим перформансом, згустком почуттів і рефлексій як героїнь вистави, так і всієї мистецької групи. Автоматичне виконання завчених мізансцен не працює з травматичними темами, тож кожна вистава — це співтворення артистів і музикантів і співпереживання людей на сцені та в глядацькій залі.

«Вистава “Місто Марії” — це спільна рефлексія нашої команди. Говорити про війну під час війни — важко, але ми намагаємось бути відкритими і чесними і дозволяємо всьому цьому чуттєвому і чутливому процесу статися. Один режисер колись навчив мене, що потрібно робити тільки те, що не можеш не робити, говорити про те, про що не можеш не говорити. Десь так і працюємо.

Сьогодні Україна стає щитом для всього цивілізованого світу. Ми потребуємо зброї і підсилення. Наша вистава — це спроба щиро поговорити зі світом про війну в центрі Європи, про геноцид та наслідки російської агресії в широкому контексті на прикладі дуже конкретної історії двох сестер, які народились та жили в Маріуполі», — каже режисерка вистави Євгенія Відіщева.

Над виставою працювали такі митці й мисткині як Андрій Бармалій, Андрій Соколов, Маруся Іонова, Надія Голубцова, Олександр Явдик, Павло Сірко.

Режисура: Євгенія Відіщева.

Драматургія: Андрій Бондаренко.

Костюми: Олександра Верховська.

Сценографія: Євгенія Відіщева.

Перекладачка: Софія Тарасевич.

Дизайн: Олександра Ковальова.

Показ вистави супроводжуватиметься англійськими субтитрами.

 

Фото надані пресслужбою Vidlik Projects.

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY