detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
13.11.2023 16:17
Омбудсман звернувся до СБУ щодо Ірини Фаріон, яка «здала» окупантам українського студента в Криму: Це — кримінальний злочин
Омбудсман звернувся до СБУ щодо Ірини Фаріон, яка «здала» окупантам українського студента в Криму: Це — кримінальний злочин
Злочином дії Фаріон назвала й постійна представниця президента у Криму. Вона обіцяє притягнути екснардепку до відповідальності

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який висловив підтримку їй на тлі мовного скандалу. Про це омбудсман повідомив у фейсбуці.

«Персональні дані в умовах війни — не абстракція, а захист життя і свободи!» — наголосив Лубінець. 

Він вважає, що мовознавиця вчинила кримінальний злочин, а також «підіграла» окупантам. 

«Ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа», — прокоментував уповноважений. 

За його словами, розголошення персональних даних хлопця «може мати і вже має наслідки», адже юнаком вже «займається» окупаційний «Центр боротьби з екстремізмом» російського МВС.  

Лубінець вважає, що народна депутатка 7-го скликання Фаріон мала б знати про важливість захисту персональних даних.

Постійна представниця президента у Криму Таміла Ташева також назвала злочином оприлюднення екснардепкою Іриною Фаріон листа студента з окупованого півострова.

«Це ницість і злочин — викладати назагал повідомлення від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території», — написала Ташева у фейсбуці.

Вона пообіцяла притягнути Фаріон до відповідальності.

Ташева додала, що щодня спілкується з мешканцями Криму, проводячи системний моніторинг «судів» над українськими громадянами, яких звинувачують у «дискредитації» російських військових. Однак, каже Ташева, їй би в голову не прийшло виставляти в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку.

Нагадаємо, ще 8 листопада Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не стала приховувати його імені.

Сьогодні, 13 листопада, окупанти повідомили, що знайшли і затримали студента. Він начебто перебуває в «Центрі боротьби з екстремізмом» російського МВС. Вони оприлюднили відео з його «розкаянням», яке підписали «Щиро вам дякую, пани Фарион, вы нам очень помогли!». 

Раніше, 4 листопада, на 5 каналі і згодом на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання.

Фаріон сказала, що «не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи. І є болото. А це болото називається яничари, відступники, зрадники».

Вона також заявила, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті не говорять українською мовою. «Якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “рускімі”. […] Ну шо це за бздура — воювати в українській армії і говорити російською мовою?».

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працює Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

Фото: УНІАН

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY