detector.media
09.11.2023 16:03
В Україні готові до компромісу з Угорщиною щодо мови та освіти, але є червона лінія
В Україні готові до компромісу з Угорщиною щодо мови та освіти, але є червона лінія
Віцепрем’єрка Стефанішина: Ці зміни точно не будуть стосуватися знання української мови.

Україні вдасться досягти згоди з Угорщиною про рівень виконання вимог ЄС щодо захисту прав національних меншин. Впевненість у цьому висловила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, виступаючи на пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент «Європейської правди».

При цьому вона наголосила, що орієнтується передусім на забезпечення прав громадян України угорського походження і що в цьому питанні вона не бачить того рівня проблем, як це може здатися за діями та заявами угорського уряду.

«Ми розділяємо питання прав угорської меншини в Україні і вимоги угорського уряду, який це питання ставить. Бо права угорської меншини в Україні забезпечені», — наголосила віцепрем’єрка. 

Вона відкинула заяви про те, що угорці є особливо постраждалими через російську агресію. «Угорська меншина набагато менше постраждала, ніж, скажімо, грецька меншина Приазов’я», — зауважила Стефанішина.

Урядовиця визнала, що Угорщина зберігає право довільно блокувати процес вступу України до ЄС, але не вважає, що угорську проблему треба розглядати як головну у процесі розширення ЄС.

«Я впевнена, що ми зможемо подолати і цей виклик. Я впевнена, що ми знайдемо політичне порозуміння», — заявила вона.

Віцепрем’єрка розповіла, що зараз триває діалог з ЄС про те, як Україна поліпшуватиме захист представників угорської громади. Зокрема, у вересні українська делегація передала Угорщині детальну дорожню карту, яка включала і практичні кроки, як-от щодо забезпечення угорськомовних дітей підручниками, і плани щодо зміни законодавства.

На запитання про те, чи є в України червоні лінії в законодавчих змінах, Стефанішина відповіла: «Ці зміни точно не будуть стосуватися знання української мови».

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в Офісі президента України заявили, що готові змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, але при цьому Київ не вважає такі дії виконанням «ультиматуму» Угорщини. 

Читайте також: 

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY