detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
31.10.2023 12:44
«Субʼєктивна думка конкретного журналіста»: Подоляк прокоментував статтю про Зеленського в журналі Time
«Субʼєктивна думка конкретного журналіста»: Подоляк прокоментував статтю про Зеленського в журналі Time
У статті автор розмірковує про персональне ставлення Зеленського до ходу війни, про мобілізацію, контрнаступ та корупцію тощо. Зокрема, він посилається на слова деяких неназваних осіб з Офісу президента.

В Офісі Президента України вважають матеріал Саймона Шустера в американському виданні Time, який спричинив бурхливе обговорення в Україні, «суб’єктивною точкою зору конкретного журналіста». Про це в ефірі «Радіо Свобода» 31 жовтня заявив радник голови Офісу Михайло Подоляк.

«Не забуваймо, що це суб’єктивна точка зору конкретного журналіста, який має своє бачення того, що відбувається.

Друге, я зовсім не розумію, що таке анонімні джерела постійно. Тому що коли я з кимось розмовляю від імені Офісу президента, то я обов’язково кажу, що це я говорю... Подекуди ці анонімні джерела — це люди, які не мають доступу до певної інформації, але які десь там поряд перебувають і вони хочуть збільшити свою вагу і свої бачення видають за аксіоматичні знання», — відзначив Подоляк.

За його словами, він не вважає, що в українській владі «є якась розлюченість чи ми вважаємо наших партнерів зрадниками».

«Є об’єктивні речі, про які треба говорити. Ми про них вже, до речі, говорили неодноразово… Треба все ж таки збільшити швидкість постачання Україні тієї чи іншої техніки. Чи більше докладатись, скажімо, до того, щоб Україна мала всі ресурси для справедливої фіналізації цієї війни. Отут є трошки нерозуміння, чому повільно ми це робимо», — додав Подоляк.

Нагадаємо, 30 жовтня американський журнал Time опублікував передовий матеріал авторства Саймона Шустера «Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Самотня боротьба Володимира Зеленського» та фото українського президента на обкладинці.

Як передає «Радіо Свобода», у статті автор аналізує ситуацію і перспективи для України, розмірковує про персональне ставлення Зеленського до ходу і розв’язки війни, про мобілізацію та контрнаступ, допомогу від партнерів, cтан енергосистеми, корупцію тощо. Зокрема, він використовує заяви Володимира Зеленського, озвучені після візиту до США у вересні, а також слова деяких неназваних осіб з Офісу президента.

Наприклад, один з анонімних співрозмовників Шустера «з оточення Зеленського» сказав, що Президент України «обманює себе». «У нас немає варіантів. Ми не виграємо. Але спробуйте йому це сказати», — наводить журналіст анонімну думку.

Крім того, у матеріалі є припущення, що в Україні можуть звільнити щонайменше одного міністра, а також генерала, який «відповідає за контрнаступ», через буцімто «повільний прогрес України на фронті». Ані Офіс президента, ні Міністерство оборони чи Генштаб ЗСУ наразі цього не коментували.

Саймон Шустер — уродженець Москви, більше 15 років працював у Росії та Україні, роблячи репортажі з обох країн. Він живе в Нью-Йорку, але зараз багато часу проводить у Києві.

У квітні 2022 року він провів два тижні в Офісі президента, де спілкувався із Зеленським та його оточенням. Після цього написав статтю для травневого випуску Time, а фото Зеленського з’явилось на обкладинці.

У червні 2022 року повідомлялося, що Саймон Шустер планує випустити книгу про Володимира Зеленського. Вона планується на 2023 рік і матиме назву «Коли світ спостерігає: Володимир Зеленський і війна в Україні».

У 2019 році Володимир Зеленський став першим президентом України, чиє фото опублікували на міжнародній обкладинці американського журналу Time. Центральну статтю випуску також присвятили Зеленському, її автором також був Саймон Шустер.

Фото: Офіс президента

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY