detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.10.2023 14:04
Фінські журналісти виявили поставки до Росії дорогих підсанкційних автомобілів
Фінські журналісти виявили поставки до Росії дорогих підсанкційних автомобілів
Журналісти встановили GPS-маячки на автомобілі BMW X3 і Lexus RX350 у фінському порту і виявили їх згодом у салоні в Томську.

Автомобілі дорогих марок, які заборонено ввозити в Росію санкціями Євросоюзу, продовжують потрапляти в РФ через Фінляндію. Це з’ясувало розслідування фінської національної телерадіокомпанії Yle

Журналістам вдалося відстежити маршрут за допомогою GPS-маяків. Вони встановили їх на автомобілі преміальних марок BMW X3 і Lexus RX350, які виявили на автовозі неподалік від порту Котка. Саме через цей порт із ЄС до Росії надалі постачають товари, що не потрапили під обмеження. 

Автомобіль Lexus прибув до порту з Канади, яка приєдналася до санкцій ЄС. Ім’я його покупця в тій країні «було схоже на російське», йдеться у розслідуванні.

Автовоз доставив машини спочатку до Санкт-Петербурга, де вони, ймовірно, були розмитнені в Росії. Потім на склад до Москви. Lexus за кілька днів був виявлений у Томському автосалоні. Він продавався там за 100 тисяч євро, щонайменше вдвічі дорожче, ніж коштував у Канаді. У тому ж місті пересувався і BMW, ймовірно, привезений на замовлення.

У матеріалі Yle не пояснюється, яким чином машини були ввезені до Росії. Одна з найпопулярніших схем, описана журналістами, передбачає, що автомобілі оформлюють як експорт через Росію до країн Центральної Азії. Там їм змінюють документи і продають на російському ринку. Транзит таких товарів санкціями не заборонений.

Читайте також:

Фото ілюстративне: AFP / Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY