detector.media
02.10.2023 19:05
Фільм «Свідки: На північ від Києва» з історіями українців, які пережили окупацію Київщини, з’явився у відкритому доступі
Фільм «Свідки: На північ від Києва» з історіями українців, які пережили окупацію Київщини, з’явився у відкритому доступі
Прем’єра стрічки відбулася на XX Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

На ютуб-каналі Ukraїner з’явився фільм «Свідки: На північ від Києва», створений виданням разом із командою проєкту «Архів війни». Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, на якому відбулась прем’єра стрічки.

Документальний фільм «Свідки: На північ від Києва» складається з інтерв’ю, які команда «Архіву війни» почала збирати з початку 2022 року. Стрічка об’єднала історії п’ятьох мешканців та мешканок Київської області, які пережили російську окупацію, але ні на мить не припиняли спротив. Їхні великі й маленькі особисті подвиги — передача гуманітарки, порятунок військових з оточення, надання медичної допомоги, приготування їжі для бійців та бійчинь чи просто для котів села Мощун — надихають і дають сили багатьом іншим продовжувати боротьбу.

«”Архів Війни” і Ukraїner співпрацюють впродовж року. Зберігаючи і впорядковуючи відеоматеріали проєкту, ми не перестаємо захоплюватись історіями, їхніми героями й героїнями, і тим, яким доступним і водночас глибоким тоном вони розповідають про цю війну. Це без перебільшення історичні матеріали. Ми раді можливості зробити прем’єру разом з Ukraїner, адже наші  оповіді також про спротив, опір простих людей, про сміливість українців/-ок, яка здивувала весь світ. Ми готуємо наступні серії “Свідків” і незабаром плануємо їхні випуски спільно з Ukraїner», — розповів керівник «Архіву війни» Роман Бондарчук.

«Архів війни» — проєкт, що реалізується у співпраці ГО «Докудейз» (Україна) та «Infoscope» Ltd (Велика Британія), спрямований на документування подій повномасштабного вторгнення. Важливою частиною проєкту є інтервʼю зі свідками/-инями воєнних злочинів та подій війни, що можуть допомогти в майбутніх розслідуваннях та, зрештою, покаранні росіян за воєнні злочини.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що «Вавилон’13» презентував нову короткометражну стрічку про російську атаку на лікарню в Баштанці. Також ми писали про те, що Ukraïner презентував документальний фільм «Жінки на війні».

Фото: Docudays UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY