detector.media
Вероніка Луцька
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
28.08.2023 10:00
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово в липні 2023 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово в липні 2023 року
Кого, як часто та з яких країн кликали в марафон іномовлення.

З початку липня 2023 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику й онлайн (липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень 2023 року). Цей марафон почався в березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Іномовлення» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

У липні українське іномовлення запросило трохи менше гостей, ніж у червні: цього місяця в ефірі побувало 930 спікерів та спікерок. Тобто в середньому глядачі бачили 30 ввімкнень кожного дня. Унікальних гостей було 368, або ж у середньому 12 на день.

Мінімально покращилася репрезентація жінок. Від 115 гостей у червні (тобто 12,2% ефірів) до 123 гостей у липні (тобто 13,2%). Це зростання на 1% означає, що суто статистично ви можете дивитися «FreeДом» шість годин поспіль і лише потім побачити жінку. Унікальних жінок у липні запрошували 62, або ж у середньому дві (!) на день. Унікальних чоловіків було близько десяти на день.

Найпопулярніші обличчя іномовлення у липні не змінилися, але трохи помінялися місцями. Цього місяця топ очолювали воєнні коментатори Олександр Коваленко та Денис Попович, за якими слідували речник Сергій Братчук і політичний коментатор Володимир Фесенко. Усі наростили кількість появ відносно минулого місяця, Денис Попович — удвічі.

Російська політична оглядачка та лідерка попередніх місяців Ольга Курносова у липні розділяла з Братчуком і Фесенком третє місце. Її постійний колега з десятки найпопулярніших гостей — Ігор Яковенко, російський соціолог, — теж з’являвся на «FreeДом» дещо рідше: 11 разів у липні проти червневих 14.

Представників Офісу президента у липні вмикали на «FreeДом» 32 рази. Найчастіше це був Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, із 12 появами. Ще тричі участь в ефірі брав інший радник Офісу — Сергій Лещенко.

Сумарно 12 разів (тобто як Подоляк самотужки) до ефірів доєднувалися різні представники «Слуги народу». Найчастіше (5 разів) — Єгор Чернєв, голова постійної делегації України в парламентській асамблеї НАТО.

Усього тричі (це 9% ефірів політиків) на «FreeДом» запрошували представників умовної опозиції — два рази Вадима Івченка з «Батьківщини» та один раз — Олексія Гончаренка з «Європейської солідарності». Статистично це один представник опозиції на десять днів.

Кількість увімкнень росіян на «FreeДом» уже третій місяць залишається практично ідентичною. У липні було 184 подібних ефірів, або ж 19,7% від усіх розмов. У червні — 183, або ж 19,5% ефірів.

Особливих змін топ цих гостей не зазнав, хіба що зірки — Ольга Курносова, Ігор Яковенко, Дмитро Гудков — у липні отримали трохи менше ефірів. Натомість Ольга Романова, правозахисниця з фонду «Русь сидяча», вмикалася в липні 10 разів, хоча у червні її можна було побачити шість. Обоє колишніх членів Держдуми Росії — Ілля Пономарьов та Марія Максакова — хоч і недалеко, але випали з провідної десятки гостей-росіян.

68,8% гостей іномовлення в липні були українцями — це на 1,4% більше, ніж у червні. Усі інші країни, за винятком Росії, представляли 11,5% спікерів. Найпопулярнішими з менш популярних цього разу були білоруси з трохи більше ніж 3% появ. Далі із 3% йшли умовні американці (враховуючи мігрантів із колишнього СРСР). З усіх інших країн було по вісім чи менше ввімкнень протягом місяця.

Логічно для іномовлення найпопулярнішою темою «FreeДом» була міжнародна політика — їй було присвячено близько 30% розмов. 71,6% ввімкнень належали українцям. Практично однаково в межах 10% цю ж тему коментували гості з Росії та США.

На другому місці з показником у 28,8% ефірів ішли розмови на суспільну тематику. Тут традиційно лідирували російські спікери, які розповідали про російські ж репресії, але в липні їхнє лідерство дещо посунулося — 51,4% відповідних ефірів проти 57% у червні.

У всіх інших темах беззаперечно лідирували гості з України. Також, із цікавого, розмови про економіку (9%) раптом посунули ефіри на гуманітарну тематику (4,5%).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY