detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
31.07.2023 19:53
Московський суд відхилив апеляцію журналіста Володимира Кара-Мурзи, якого засудили до 25 років колонії суворого режиму
Московський суд відхилив апеляцію журналіста Володимира Кара-Мурзи, якого засудили до 25 років колонії суворого режиму
Адвокати Кара-Мурзи оскаржать вирок та апеляційне визначення в касаційній інстанції.

Перший апеляційний суд загальної юрисдикції Москви залишив без змін вирок російському політику, журналісту і критику Путіна Володимиру Кара-Мурзі. Його засудили до 25 років колонії суворого режиму. Про це повідомив Укрінформ з посиланням на російський Інтерфакс.

Адвокати Кара-Мурзи Марія Ейсмонт та Анна Ставицька планують оскаржити вирок та апеляційне визначення в касаційній інстанції.

За даними російських медіа, підтримати журналіста прийшли політик Григорій Явлінський, голова «Яблука» Микола Рибаков, а також дипломати з Великої Британії, США, Чехії, Австралії, Нової Зеландії, Швейцарії, Франції, Канади та Польщі.

Засідання апеляційного суду було закритим. Пресу та слухачів пустили на оголошення рішення.

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

17 квітня Московський міський суд засудив журналіста до 25 років колонії. Окрім цього, за вироком суду, впродовж семи років після виходу з колонії Кара-Мурзі не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Після винесення вироку Кара-Мурзі очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс повідомив про запровадження санкцій проти 10 росіян.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною — у 2015 та 2017 роках.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY