detector.media
Детектор медіа
27.07.2023 14:00
Чим займався Мінкульт під керівництвом Ткаченка у 2020–2023 роках. Звіт міністра
Чим займався Мінкульт під керівництвом Ткаченка у 2020–2023 роках. Звіт міністра
Про законопроєкти та реєстри, книговидання та зйомку кіно, Український культурний фонд та евакуацію музеїв, єдиний телемарафон, іномовлення та деколонізацію.

20 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики. Він наголосив, що під час війни «максимум державних ресурсів має йти на оборону», а кожен проєкт, зокрема й у сфері культури, «який може бути реалізований за допомогою позабюджетних ресурсів, має бути реалізований за допомогою саме позабюджетних ресурсів», маючи на увазі спрямування грошей із бюджету на серіали та фільми.

Після цього міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у соцмережах, що подав прем’єр-міністру заяву про відставку.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні в середу, 26 липня, розглянув питання про його відставку. Але під час голосування з цього питання для ухвалення рішення в комітеті не знайшлось достатньо голосів. Тому рішення ухвалюватиме парламент. Детальніше про перебіг засідання комітету, в якому взяв участь Ткаченко, та аргументи його учасників читайте тут. А про ймовірні кандидатури на заміну Ткаченка читайте в колонці Лєни Чиченіної «Олександр Ткаченко йде. Хто наступний?»

27 липня Верховна Рада звільнила Олександра Ткаченка з посади міністра культури та інформаційної політики.

Напередодні Олександр Ткаченко повідомив, що попросив своїх підлеглих із міністерства надіслати народним обранцям звіт про роботу МКІП за три роки. Він є і в розпорядженні «Детектора медіа». Наводимо документ без скорочень — лише з незначними текстовими правками (презентацію звіту гортайте нижче). 

 

З підтримки культури та креативних індустрій під час пандемії:

Із захисту української мови:

Підтримка української книжкової екосистеми:

Уряд України схвалив Стратегію розвитку читання на 2023–2032 роки та операційний план її реалізації, розроблені Міністерством культури та інформаційної політики (березень 2023 року). Реалізація Стратегії розвитку читання планується за трьома етапами: підтримка та розвиток книжкової екосистеми; формування звички та потреби в читанні; моніторинг та оцінка результативності реалізації Стратегії.

Український інститут книги

У період з 2020 по 2023 рік у межах реалізації бюджетної програми 3801560 «Забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі» на реалізацію програм популяризації читання, української літератури в Україні та за кордоном, програми підтримки перекладів творів української літератури іншими мовами тощо — 309653,8 тис. грн.

Зокрема спрямовано кошти на:

Розвиток українського кіновиробництва:

Так, у 2020 році видатки на зазначені цілі передбачались:

У 2021 році видатки на зазначені цілі передбачалися за:

Український культурний фонд

У період з 2020 по 2023 рік у межах реалізації бюджетної програми 3801140 «Забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проєктів» на реалізацію проєктів підтримки діячів культури та мистецтва різних форм спрямовано 1500467,5 тис. грн.

Зокрема, спрямовано кошти  на:

Збереження культурної спадщини та національної пам’яті:

Електронні реєстри

У розробці перебувають 6 реєстрів, жоден не розробляється за державні кошти:

1. Реєстр Музейного фонду України.

2. Державний реєстр нерухомих пам’яток України.

3. Реєстр майстрів народних художніх промислів.

4. Реєстр Базової мережі закладів культури.

5. Державний реєстр видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

6. Автоматизована система подання та адміністрування заявок на отримання державної підтримки в галузі мистецтв.

Про збагачення Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО українськими елементами:

Підтримка внутрішнього туризму:

Реалізовано всеукраїнський проєкт «Мандруй Україною», розроблено регіональні стратегії розвитку туризму та визначено «туристичні магніти» регіонів (проєкт стартував у червні 2020 року).

З метою посилення інформаційного фронту:

Про регуляцію діяльності у сфері медіа:

Культурний фронт

Задля підтримки мистецтва та мистецької освіти:

Щодо подальшої інтеграції у культурне поле ЄС:

29 листопада 2022 року міністр узяв участь у засіданні Ради Міністрів освіти, молоді, культури та спорту ЄС у Брюсселі. Україна вперше була представлена у засіданні такого формату очно.

Щодо очищення культурного простору від символів російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології:

Щодо розвитку проєкту першої леді України Олени Зеленської за підтримки МЗС України зі створення аудіогідів українською мовою у культурних памʼятках світу:

Щодо «деокупації» Києво-Печерської лаври:

Розроблена масштабна програма трансформації культури під час війни та до 2023 року, яка має стати Доктриною культурного розвитку України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY