detector.media
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
19.06.2023 16:03
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у травні 2023 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у травні 2023 року
Кого, як часто та з яких країн кликали в марафон іномовлення.

З початку липня «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику та онлайн (липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень 2023 року). Цей марафон виник у березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Іномовлення» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

Кількість гостьових включень на FreeДом зросла на 6%: із 886 розмов у квітні  до 942 у травні. Тепер глядачам показували в середньому 30,4 гостьові студії на день. Унікальних гостей теж стало трохи більше — 387, порівняно із 372 у квітні. 

Але це не означає, що FreeДом почав кликати більше жінок. У травні 2023 року їхня кількість відносно всіх гостей складала 13%. В абсолютних числах українське іномовлення провело у травні 123 включення з жінками. Унікальних жінок в ефірі було 60, тобто 15,5% відносно всіх унікальних гостей. У квітні аналогічний показник становив 17%. Нагадаємо, що українське суспільство принаймні наполовину складається з жінок. У його закордонну телевізійну репрезентацію жінок кличуть у середньому раз на шість годин.

Як водиться, серед одинадцяти найпопулярніших гостей FreeДом у травні не було жодного діючого політика, чиновника чи речника. Лише воєнні експерти та політичні коментатори. Найпопулярнішим гостем, як і у травні, був Олександр Коваленко із 21 появою в ефірі  — тобто його показували два дні з трьох. На друге місце вийшов коментатор Володимир Фесенко із 15 появами в ефірі. Найпопулярнішим речником у марафоні був Сергій Череватий, якого вмикали 9 разів. Ця ситуація кардинально відрізняється від «Єдиних новин», де найпопулярніші гості — саме офіційні спікери. 

Також у вершині топу знайшли собі місце двоє улюблених росіян марафону — Ольга Курносова (13 включень) та Ігор Яковенко (12 включень). Сім разів до марафону під’єднувався білорус Франак Вячорка, радник Світлани Тихановської. 

Політичними гостями українського іномовлення у травні були виключно народні депутати та представники Офісу президента. Михайло Подоляк цього місяця доєднувався до ефіру сім разів. Народні депутати не зі «Слуги народу» потрапляли на FreeДом двічі: це були Олексій Гончаренко та Іванна Климпуш-Цинцадзе з «Європейської солідарності». Сумарно їхня присутність подарувала 14% репрезентації умовній опозиції. 

У травні FreeДом провів 184 включення з росіянами, це 19,5% усіх розмов із гостями цього місяця. Кожна п’яте включення на українському іномовленні. 

Найпопулярнішими гостями були Ольга Курносова та Ігор Яковенко. У топ-десятці також двоє колишніх депутатів Державної думи — Ілля Пономарьов (7 появ) та Марія Максакова (5 появ). Остання голосувала за анексію Криму, але потім заявила, що її на момент голосування не було у країні.

На 67,5% ефір FreeДом заповнювали українці — усього 636 подібних включень. Крім Росії, представництво інших країн було на рівні менше 3%. По 28 разів на українському іномовленні з’являлися білоруси та американці (здебільшого мігранти). По приблизно десять разів — спікери з Ізраїлю, Грузії, Німеччини. 

У тематичному наповненні іномовлення лідирують міжнародні відносини, їх стосувалося 297 включень, тобто 31,2% усіх гостьових студій. Саму тему на 67% коментували українці. Три наступні країни — Росія, США та Білорусь — представлені порівно майже по 8%. Традиційно представників різних країн найбільше саме в цій темі.

Друга найпопулярніша тема марафону — Суспільство — на 58% складалася з росіян, що розповідали про репресії на батьківщині. Дев’ять подібних включень було також із білорусами. 

23,7% часу на FreeДом розмовляли про воєнні дії. У цій та всіх інших темах домінували представники України. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY