detector.media
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
19.05.2023 15:00
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у квітні 2023 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у квітні 2023 року
Кого, як часто та з яких країн кликали в марафон іномовлення.

З початку липня «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику та онлайн (липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень 2023 року). Цей марафон виник у березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Іномовлення» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

У квітні в ефірі FreeДом побувало 886 гостей, це в середньому 29,5 включень на день. Унікальних гостей канал запросив 372. Цікаво, що це більше унікальних гостей, ніж у березні (364), попри те, що загальна кількість включень була меншою (у березні вона складала 931). 

Репрезентація жінок на FreeДом знову погіршилася. Із 16,9% у березні показники знилися до 14,6% у квітні. Усього FreeДом цього місяця включав в ефір жінок 113 разів. Серед унікальних гостей їхня кількість відповідно теж упала: від 23% до 17%. За цілий квітень гостьові редактори змогли знайти для ефіру всього 54 різних жінки. Порівняйте це з 318 чоловіками.

Одинадцять найпопулярніших людей на FreeДом у квітні — це експерти та оглядачі. Серед них двоє росіян: медійник Ігор Яковенко (16 включень) на другому місці та політична коментаторка Ольга Курносова (13 включень) — на четвертому. Перше місце посідає український воєнний коментатор Олександр Коваленко із 21 появою в ефірі за місяць. Найпопулярніший речник на іномовленні — представник Повітряних сил Юрій Ігнат (8 включень). Ця ситуація продовжує контрастувати з «Єдиними новинами», де топ гостей складають здебільшого речники, політики та чиновники.

Здорова політична репрезентація — традиційно не сильна сторона FreeДом. У квітні на каналі 14 разів бували представники «Слуги народу» та 5 разів — «Європейської солідарності». Це означає 73% присутності влади лише серед народних депутатів. А якщо додати ще сім включень представників Офісу президента, чотири появи міністрів, заступника міністра, вийде що лише 16% політиків за весь місяць представляли умовну опозицію. 

У квітні на FreeДом відбулося 186 гостьових студій із росіянами — це майже 21%. Тобто на українське іномовлення під час повномасштабної війни частіше кличуть росіян, ніж жінок.

На першому місці в цій категорії у квітні опинився медійний та соціолог Ігор Яковенко — його запрошували в ефір 16 разів, трохи частіше, ніж раз на два дні. За ним слідували знайомі прізвища: Ольга Курносова (13 включень), Дмитро Гудков (8 включень), Марк Фейгін (7 включень). Двічі в ефірі був Дмитро Муратов, сирену повітряної тривоги йому не вмикали.

Звісно, найбільше у квітні в ефірі FreeДом було українців — 68,1%. Далі йшли росіяни. Представництво гостей із інших країн виявилося незначним. Із умовними американцями (більшістю мігранти з Росії) було 29 включень, із білорусами — 18, німцями — 8, країн Балтії разом — 9. 

У тематичному наповненні марафону трапилася зміна — суспільна тематика (268 розмов із гостями) випередила міжнародні відносини (250 розмов). Врахуйте, що 59% цих полілогів про суспільство — це обговорення російського населення з гостями-росіянами. У марафоні помітний тренд на зростання кількості розмов про репресії в Росії. 

Усі інша теми практично вичерпували гості-українці. Хіба що в міжнародних відносин було природнє різноманіття представників США, Росії, Білорусі, Британії, Грузії та інших країн. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY