detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
05.07.2023 21:58
Окупанти продовжують незаконні розкопки в Херсонесі та збираються вивезти більшість експонатів музею за межі Криму
Окупанти продовжують незаконні розкопки в Херсонесі та збираються вивезти більшість експонатів музею за межі Криму
Росіяни готують документи на вивезення 300 тисяч артефактів з фондів заповідника.

Про незаконні розкопки на території історико-археологічного музею-заповідника «Херсонес Таврійський»  в анексованому Криму та наміри окупантів вивезти 300 тисяч експонатів основного фонду музею повідомляють Спілка археологів України та Центр національного спротиву.

У Спілці археологів розповіли, що під час незаконних розкопок працівники Інституту історії матеріальної культури РАН із Санкт-Петербургу виявили камʼяний мавзолей античних часів.

За словами українських археологів, це унікальна для Північного Причорноморʼя кам'яна конструкція, яка «водночас є і громадською спорудою, і мавзолеєм, що робить знахідку унікальною не лише для Херсонесу, а й для всього античного світу».

Водночас у Центрі національного спротиву, посилаючись на інформацію від українського підпілля у Севастополі, повідомляють, що окупанти готуються до пограбування заповідника «Херсонес Таврійський».

«Окупаційна адміністрація музею готує акти передачі на реставрацію для подальшого експонування за межами музею на 300 тис. експонатів із фондів заповідника», — уточнюють у ЦНС.

Наразі невідомо, кому саме планується передавати фонди, але відомо, що їх будуть вивозити за межі Кримського півострова. «На кінець 2014-го в фондах всього зберігалося близько 500 тис. одиниць зберігання (основний і допоміжний фонд), з них 300 тис. — це весь основний фонд. Відтак, ворог фактично готує документи на вивезення більшості експонатів музею», — зазначають у ЦНС.

Читайте також:

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY