detector.media
04.07.2023 14:46
У Києві попрощалися з письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула внаслідок обстрілу Краматорська
У Києві попрощалися з письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула внаслідок обстрілу Краматорська
Прощання відбулося в Михайлівському соборі в Києві, поховають письменницю 5 липня у Львові.

У Києві, в Михайлівському Золотоверхому соборі, попрощалися з письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула внаслідок обстрілу російськими окупантами Краматорська. На прощання прийшли письменники, журналісти, правозахисники, рідні та друзі. 

Серце Вікторії зупинилося 1 липня через поранення, несумісне з життям.

У день обстрілу письменниця перебувала у Краматорську разом із колумбійськими колегами. Коли вони вечеряли в ресторані в центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення.

Чин похорону Вікторії Амеліної відбудеться 5 липня о 15:00 у Гарнізонному храмі Петра і Павла у Львові. Поховають письменницю на Личаківському цвинтарі.

Читайте також:

Вікторія Амеліна — письменниця та громадська діячка, членкиня Українського ПЕН. У її творчому доробку — роман «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014 рік), дитяча книжка «Хтось, або Водяне Серце» (2016 рік), роман «Дім для Дома» (2017 рік), «Е-е-есторії екскаватора Еки» (2021 рік).

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, з командою якої вона працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Репортаж з прощання читайте тут.

Фото Максима Поліщука

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY