detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
28.06.2023 17:00
УКФ прокоментував рішення суду про відшкодування Альбертові Цукренку моральної шкоди
УКФ прокоментував рішення суду про відшкодування Альбертові Цукренку моральної шкоди
У коментарі «Детектору медіа» Український культурний фонд уточнив, що суд насправді лише частково задовольнив позов журналіста.

Суд другої інстанції не повністю задовольнив позов журналіста і музиканта гурту «Хамерман знищує віруси» («ХЗВ») Альберта Цукренка проти Українського культурного фонду. Про це «Детектору медіа» повідомила пресслужба УКФ.

«Суд апеляційної інстанції погодився з тим, що Наглядова рада не мала повноважень виключати його з переліку потенційних експертів. Водночас, у задоволенні решти позовних вимог, а саме щодо захисту честі та гідності та отриманні винагороди за роботу експерта, яку він міг потенційно отримати, якби здійснював оцінку проєктів, суд пану Цукренку відмовив», — сказали у пресслужбі. 

У рішенні суду зазначено, що з УКФ стягнуть п'ять тисяч гривень на відшкодування завданої моральної шкоди Альбертові Цукренку, а також судові витрати по справі в розмірі майже трьох тисяч гривень.

Натомість журналіст у своєму позові оцінив моральну шкоду на суму 30 тисяч гривень.

«Позивачем не надано розрахунку заявленої ним до стягнення суми моральної шкоди та не зазначено, з яких саме об`єктивних критеріїв він виходив, заявляючи вимогу про стягнення моральної шкоди саме у розмірі 30 тисяч гривень», — йдеться в постанові суду.

У пресслужбі Фонду додали, що рішення про те, чи подавати касацію, поки що не ухвалили.

Згідно із судовою постановою, відомство може зробити це до 9 липня.

Тимчасовий в.о. голови Наглядової ради УКФ Юрій Артеменко, який у лютому минулого року запропонував виключити Альберта Цукренка зі списку кандидатів в експерти, у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що питанням стосовно касаційної скарги займається дирекція Фонду.

Водночас, на його думку, державним установам у будь-якому разі варто оскаржувати рішення суду. 

«Я вважаю, що будь-який державний орган незалежно від випадку має проходити весь цикл, аж до касації, і доводити справу до кінця. Якщо не подавати скаргу, то можуть виникати питання, чи орган змінив свою думку або ж домовився про щось тощо»— сказав Артеменко.

Нагадаємо, журналіста і музиканта гурту «Хамерман знищує віруси» («ХЗВ») Альберта Цукренка у лютому 2022-го виключили зі списку кандидатів в експерти через нібито «порушення моральних норм, які підривають авторитет інституту експертів». Таке рішення було ухвалене на установчій зустрічі експертних рад УКФ.

Графіка: УКФ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY