Цукренко проти УКФ, або Що аморальніше: шкарпетки на інтимних місцях чи російська пропаганда?

Цукренко проти УКФ, або Що аморальніше: шкарпетки на інтимних місцях чи російська пропаганда?

Журналіст і музикант гурту «Хамерман знищує віруси» («ХЗВ») Альберт Цукренко виграв суд проти Українського культурного фонду. У лютому 2022 року його виключили зі списку кандидатів в експерти, бо він нібито порушував моральні норми.
Цукренко проти УКФ, або Що аморальніше: шкарпетки на інтимних місцях чи російська пропаганда?
Цукренко проти УКФ, або Що аморальніше: шкарпетки на інтимних місцях чи російська пропаганда?
27 Черв 2023
0
2648

Така світла думка прийшла в голову тимчасовому в.о. голови Наглядової ради Юрію Артеменку. Про це Цукренко розповідає в коментарі виданню «Слух»: 

«Рішення про те, чи залишаються експерти в експертній раді, приймає експертний відділ на основі рейтингів. Вони ставлять оцінки усім експертам. Я був угорі списку експертів експертного відділу: до мене не було ні претензій з боку експертного відділу, ні скарг від заявників. 

Далі список виноситься на підписання Наглядової ради. Наглядова рада має його просто затвердити, вона має представницькі функції у цьому аспекті. Але Юрій Артеменко побачив десь мої концертні фотографії й на підставі них сказав, що мене потрібно виключити через “порушення нормальних норм”».

Цукренко стверджує, що Наглядова рада не має повноважень давати моральну оцінку кандидатам, а Артеменко в такий спосіб ще й перевищив посадові обов’язки. В результаті суд не виявив фактів порушення Цукренком положень УКФ і не знайшов конфлікту інтересів у його діяльності. А рішення Наглядової ради УКФ визнав незаконним і безпідставним. 

Якщо хтось не знайомий із творчістю «ХЗВ», то ось вам кілька фото з їхніх виступів. Напевне, саме вони (а ще — тексти з матюками) так боляче вразили поважного пана Артеменка. 

Здавалося б, питання аморалки ми закрили ще у 2015 році, коли Нацкомісія з питань моралі успішно віддала богові душу. Нагадаю, тамтешні працівники на чолі з Василем Костицьким постійно хотіли щось заборонити: пісню «Скрябіна», мультик «Сімпсони», книги Олеся Ульяненка. Панству скрізь бачилася розпуста, порнографія та гріх. Опоненти ж твердили, що певні «червоні лінії» у поведінці має окреслювати саме суспільство шляхом дискусій, а не купка чиновників. 

Та й щодо людей, які постійно говорять про мораль, погодьтеся, постійно виникають якісь підозри. Напевне, найкраще це сформулював популярний інста-персонаж пан Роман, відомий борець з розпустою. 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений пан Роман (@panromanblog)

Тепер місце борця за моральну чистоту номер один у країні, напевне, посідає мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Усе через тих самих «хамерманів». У 2018 році Альберт Цукренко та Володимир Пахолюк виступили на фестивалі Porto Franko у шкарпетках на членах і більш ні в чому.

Пан мер це побачив, не зміг терпіти такої зневаги і заявив, що ініціює освячення Палацу Потоцьких, де відбувалося це непристойне дійство. Цього так і не відбулося, але мер Франківська до цього часу не може позбутися картикатурного іміджу. 

Ось що він тоді наговорив в ефірі телеканалу «Курс»: 

«Тут навіть не мова про те, що я — міський голова, я є в першу чергу християнин. Я в першу чергу є людина, яка має реагувати на такі речі, які відбулися в Івано-Франківську. Я не вважаю це жодним мистецтвом, я не вважаю це якоюсь свободою. Тому що тут межі свободи. Завтра, перепрошую, хтось стане біля білого будинку, зніме штани — і це будуть трактувати як мистецтво. Я не вважаю, що це допустимо у нашому християнському місті».

А далі пан Руслан пояснював телеглядачам, чому такі речі вкрай небезпечні. Адже він читав книжку про Іспанію в 30-ті роки і зробив висновок, що саме з такого, як витворяли «ХЗВ», почалася громадянська війна. «Коли почали роздягатися біля церков і показувати оголене тіло як протест релігії. Коли почали, даруйте, мистецтво так зване… тоді ж теж було під поняттям сучасного. До чого це довело? Довело до того, що суспільство розкололось і розпочалася громадянська війна». 

Отже, сказав Марцінків, цього толерувати ми ніяк не можемо. Як і «оцих всіх парадів, які відбуваються у Києві». Бо це все дуже підозріло: сьогодні — збочені музиканти зі шкарпетками у Франківську, а вже на наступний день — парад ЛГБТ у столиці. «Я думаю, що це не з проста було зроблено в Івано-Франківську. Івано-Франківськ визначений, ви знаєте, найбільш християнським містом по останньому опитуванню. Тому це було спеціально вибрана ця точка, було профінансовано не українцями». 

Вважаю, що цей виступ Руслана Марцінківа точно є мистецтвом, щоправда, не можу визначитися з жанром. 

Але повернімося до УКФ. Ця інституція з’явилася у 2017 році і дуже швидко отримала імідж однієї з найбільш ефективних та прозорих в Україні. Її основною функцією було фінансувати культурні проєкти на конкурсній основі. Проте з 2020 року почали відбуватися процеси, які фактично зупинили діяльність фонду. Виконавча директорка Юлія Федів планувала піти на другий термін, але зняла свою кандидатуру з конкурсу за загадкових обставин.

Ходили чутки, що її змусили це зробити. Члени нової Наглядової ради (це вже йдеться про ту, де на чолі Юрій Артеменко) викликали у представників мистецької спільноти багато питань, зокрема сумнівів у компетентності та розумінні сучасних процесів у культурі. До того ж рада втрапила у скандал, бо в травні 2021 року втрутилася у конкурс і ухвалила рішення дати гранти конкурсантам, які отримали нижчі бали, і відсіяти тих, хто набрав більше. 

Можна багато розповідати про нинішню діяльність УКФ, але нам із вами йдеться саме про принципи високої моралі та праведності, які мусять бути в експертів фонду, а вже тим паче у членів Наглядової ради, які самі собі встановили такі стандарти. Ось що постить в себе у фейсбуці один з членів Наглядової ради Олександр Сусленський. Якщо Цукренко паплюжить моральний образ УКФ, то Сусленський — інтелектуальний. 

Також серед членів Наглядової ради маємо російського режисера Олексія Кірющенка, який колись рвався бути головою Держкіно, але злетів з конкурсу через незнання мови та відсутність громадянства. Його ви можете знати за роллю Кірюхи в серіалах «Свати» та «Байки Мітяя». 

Також саме він колись явив світові серіал «Моя прекрасна няня», який є одим із найяскравіших зразків російської антиукраїнської пропаганди. 

Нагадаю, йшлося в ньому про заможну московську сім’ю, яка наймає на роботу напівграмотну, нахабну, хабалисту, але таку «забавную хохлушку» з Маріуполя. Але це, звісно, взагалі не впливає на репутацію інституції. Тому немає нічого поганого, що Кірющенко перебуває у списку людей, які мають серйозний вплив на українську культуру. 

Ми готові надати наш майданчик усім фігурантам цього матеріалу, якщо вони виявлять бажання висловитися.

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
872
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 397
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 119
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 379
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
487
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду