detector.media
23.06.2023 18:14
«Схеми»: Держкіно України видало 35 прокатних посвідчень компанії росіянина, який продюсував патріотичні фільми Бондарчука
«Схеми»: Держкіно України видало 35 прокатних посвідчень компанії росіянина, який продюсував патріотичні фільми Бондарчука
У відомстві заявили, що не мають підстав перевіряти «громадян інших країн».

Українське Державне агентство з питань кіно у період із 24 лютого 2022 року по 13 березня 2023 року видало 35 прокатних посвідчень компанії російського продюсера Міхаеля Шліхта UFD (ТОВ «ЮФД»). Ці посвідчення дали їй право демонструвати фільми в українських кінотеатрах та на телебаченні.  

Як з’ясували журналісти проєкту «Радіо Свобода» «Схеми», Шліхт є власником двох російських кінокомпаній. Також він відомий продюсуванням російських патріотичних фільмів «Батальйонъ» і «Сталінград» режисера та члена партії «Единая Россия» Федора Бондарчука.

У своєму розслідуванні журналісти встановили, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ТОВ «ЮФД» продовжило регулярно отримувати від українського Держкіно прокатні посвідчення для демонстрації рейтингових фільмів в українських кінотеатрах («Вендета», «Фіктивний агент», «Райське місто» та інші).

На сайті Гільдії продюсерів Росії у біографії Шліхта вказано, що свого часу він працював у Міністерстві закордонних справ та Міністерстві культури Німецької Демократичної Республіки (тобто у підконтрольній СРСР частині Німеччини). З 1991 року Шліхт працював у Росії. 

Нині в Росії у Шліхта є дві діючі кінокомпанії: Monumental Pictures та United Filmmakers, які спеціалізуються на виробництві кінофільмів і телепрограм. На сайті Monumental Pictures Шліхта називають «ветераном російської кіноіндустрії». Його бізнес-партнером  в United Filmmakers є Дмитро Пристансков — колишній очільник «Росимущества» та ексзаступник керівника російського оборонного підприємства «Корпорация «Тактическое ракетное вооружение» (перебував на посаді з 2012 по 2017 рік).

Попри те що в березні 2023 року Міхаель Шліхт зрештою вибув із засновників української фірми UFD, його донька, громадянка РФ, у травні 2023 року брала участь у Каннському фестивалі саме як представниця цієї української кінокомпанії, що «Схемам» підтвердили організатори фестивалю. 

Директор компанії UFD Андрій Дяченко заявив, що зі Шліхтом компанія не співпрацює з минулого року, а змінити дані в реєстрі раніше не було змоги — «реєстри були закриті». Однак у ДП «Національні інформаційні системи» журналістам повідомили, що обмеження на внесення змін у склад засновників компаній діяло нетривалий період — лише з 24 лютого по 6 березня 2022 року.

Дяченко заперечував, що Поліна Шліхт представляла UFD на Каннському фестивалі у 2023 році, а після ознайомлення з документальним підтвердженням цього факту (листом-відповіддю від організаторів фестивалю) звинуватив журналістів в «однобокості».

«Схеми» відправили на ім’я голови Державного агентства України з питань кіно Марини Кудерчук запит про коментар щодо видачі прокатних посвідчень фірмі російського кінодіяча.

Перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук прокоментувала ці факти так: «Він — громадянин іншої країни. На яких підставах, в рамках яких міжнародних документів ми маємо перевіряти громадян іншої країни? При всьому розумінні, при всьому бажанні убезпечити свій інформаційний простір у нас є низка повноважень і можливостей. Ми не слідчий орган для того, щоб встановлювати якісь факти чи порушення».

Читайте також:

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY