detector.media
23.06.2023 16:52
«Ткаченка у відставку!» — проти міністра культури на «Книжковому Арсеналі» влаштували акцію протесту (ОНОВЛЕНО)
«Ткаченка у відставку!» — проти міністра культури на «Книжковому Арсеналі» влаштували акцію протесту (ОНОВЛЕНО)
Серед претензій активістів: ситуація навколо «Довженко-Центру», питання щодо охорони пам’яток і музеїв, розподіл бюджетних коштів на культуру.

Сьогодні, 23 червня, на фестивалі «Книжковий Арсенал» під час дискусії «Критичність моменту: державна політика у сфері книговидання», у якій брав участь міністр культури України Олександр Ткаченко, пройшла акція протесту з вимогою звільнити його з посади. Про це повідомляє низка медіа.

У лекторії керівника Мінкульту зустріли люди з плакатами з написами «Ткаченка у відставку», «Розграбовані музеї — відповідальність Ткаченка», «Ткаченко, геть з посади», «Нам не потрібен міністр-малорос», «Де прозора комунікація?», «В хаті хліба ні куска, а він музику таска», «Був би послом, якби не вдався ослом».

Спершу Ткаченко ігнорував акцію, однак згодом усе ж відреагував: «Я вас бачу. Хто тримає плакати, можете опустити. Щоб ви не втомлювались. Підійдете після заходу». На що у відповідь отримав крики «Ганьба!».

В кулуарах заходу активісти розповіли про ряд претензій, що сформувалися в суспільстві до Олександра Ткаченка. Зокрема, вони стосуються правил виїзду за кордон українських артистів, ситуації, що склалася навколо «Довженко-Центру», ставлення до російської культури, відсутності охорони пам’яток і музеїв у час війни, репрезентації української культури, розподілення бюджету тощо.

Ввечері того ж дня Олександр Ткаченка написав на своїй фейсбук-сторінці про те, що не зрозумів з плакатів, які побачив в руках учасників акції, чого від нього хотіли. Тому, за словами міністра, вирішив поспілкуватися з «молоддю із активною позицією» та спитати, «що малось на увазі конкретно». Але діалогу не вийшло.

«Тому я запрошую всіх охочих на зустріч, на якій ви зможете задати всі питання та озвучити претензії, а я спробую пояснити, чому той чи інший процес чи подія відбуваються саме таким чином», — повідомив очільник МКІП і назвав місце та час такої зустрічі: понеділок, 26 червня, о 18.00, Національний художній музей України.

Ткаченко заявив, що проти спілкування «методами безпідставних звинувачень сталінського чи путінського режимів» і виступає за відкриту та конкретну розмову, завбачливо закривши при цьому коментарі під своїм постом.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що петиція про вимогу звільнити міністра Ткаченка, яку 7 березня на сайті Кабміну зареєстрував Юрій Шиян, набрала необхідні 25 тисяч підписів

Згодом прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у відповідь на це, що не бачить підстав для ініціювання звільнення міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. 

«Зі змісту петиції, що розглядається, неможливо встановити факти та обставини, які давали б чіткі підстави для здійснення прем'єр-міністром України своїх повноважень з порушення перед Верховною Радою України питання щодо звільнення міністра культури та інформаційної політики Ткаченка О. В.», — йдеться у відповіді.

22 червня у Києві офіційно відкрився ХІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», що не міг відбутись торік через агресію РФ проти України.

Фото: hromadske.radio та Анастасія Плис / LIGA.Net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY