detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
09.06.2023 20:13
Один з обвинувачених у нападі на Сергія Стерненка отримав 10 років ув'язнення
Один з обвинувачених у нападі на Сергія Стерненка отримав 10 років ув'язнення
Суд визнав Абзала Баймукашева винним у замаху на умисне вбивство і незаконному зберіганні та поводженні зі зброєю.

Приморський районний суд Одеси засудив Абзала Баймукашева до 10 років позбавлення волі у справі про замах на одеського активіста Сергія Стерненка, який стався у травні  2018 року. Про це повідомив сам Стерненко у фейсбуці.

«Щойно Приморський районний суд м. Одеси оголосив вирок Баймукашеву Абзалу Амангалійовичу у справі про замах на мене, який був 01.05.18.

Того дня на замовлення Труханова (мера Одеси. — «ДМ») він вистрілив мені у потилицю. Але оскільки я не втратив свідомість та став його переслідувати, мені вдалося його затримати», — написав Стерненко.

Баймукашева визнали винним у замаху на умисне вбивство і незаконному зберіганні та поводженні зі зброєю. Вирок набере законної сили за місяць з дня оголошення в разі, якщо не буде апеляційної скарги.

«Замовник Труханов, співучасники злочину, у тому числі поліціянти, підозр так і не отримали.

Баймукашев — це єдиний, кого судили за напад на мене за усі три епізоди.

Процес по моєму самозахисту під час третього нападу триває та вже близький до вироку», — написав Стерненко.

Нагадаємо, у  2018 році на активіста тричі скоювали замахи. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом.

Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер унаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов, був допитаний поліцією.  

11 червня 2020 року Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). Служба безпеки сумнівалась у версії активіста щодо самооборони. Однак 10 лютого 2022 року Верховний суд скасував вирок Сергію Стерненку в частині незаконного поводження зі зброєю.

Фото: Сергій Стерненко / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY