detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
31.05.2023 14:35
У Каннах відбулася світова прем’єра українсько-польського короткометражного фільму «Як це було»
У Каннах відбулася світова прем’єра українсько-польського короткометражного фільму «Як це було»
Знімання стрічки відбувалося в Києві та Берліні в січні 2023 року.

26 травня у межах конкурсу короткометражного кіно на Каннському фестивалі відбулася премʼєра фільму «Як це було» / «As it was» української режисерки Анастасії Солоневич і польського режисера Дам’яна Коцура. Це єдиний фільм у конкурсних програмах цьогорічного фестивалю, яким представлена Україна. Про це повідомляє Державне агентство України з питань кіно.

За сюжетом, Лера майже рік живе в Берліні після початку війни в Україні. Вона не почувається добре за кордоном і ухвалює імпульсивне рішення поїхати до Києва вперше за весь час війни. Дорогою до України Лера дізнається, що її родина не в Києві та приїде лише наступного дня. Тому героїня зустрічає свого друга Кирила, з яким проводить день, як колись до війни. Вранці Лера зустрічає свою маму й сестру і нарешті відчуває себе вдома. Але все ще сумнівається, чи залишиться вона у Києві, чи поїде назад у Берлін.

Знімання відбувалося в Києві та Берліні в січні 2023 року. Фільм створив та профінансував продакшн Exa studio. Виробництво — спільно Україна та Польща. У стрічці знялися українські актори Валерія Березовська та Кирило Земляний.

Нагадаємо, нещодавно на Каннському кіноринку презентували дебютний фільм режисера Дениса Тарасова «БожеВільні» про каральні практики радянської психіатрії.

Раніше в Каннах також  показали кінематографічну 3D-виставку з роботами Бенксі про окупацію росіянами Київщини.

Також ми писали про те, що одним зі співпродюсерів фільму «Фаворитка», який відкрив цьогорічний Каннський фестиваль, є росіянин Костянтин Йолкін. На це звернула увагу журналістка та кінокритикиня Дар’я Бадьор. Йолкін продовжує працювати в Росії, сплачувати там податки, а отже, бути фінансово причетним до підтримки війни проти України. 

На відкритті 76-го Каннського кінофестивалю акторка Катрін Денев прочитала вірш Лесі Українки «Надія». Вона читала цей вірш і раніше, в ефірі французького телеканалу TV5 Monde у програмі, присвяченій року повномасштабного нападу Росії на Україну. Тоді ж Ален Делон прочитав «Заповіт» Тараса Шевченка французькою.

Також пропонуємо вашій увазі онлайн-репортаж із червоної доріжки під час відкриття 76-го Каннського кінофестивалю, який підготувала наша журналістка Лєна Чиченіна.

Цьогоріч «Золоту пальмову гілку» в Каннах отримала французька режисерка Жюстін Тріє за стрічку, яка розслідує причетність до злочину популярної письменниці, звинуваченої у вбивстві свого чоловіка, — «Траєкторія падіння». 

Фото: Держкіно

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY