detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.04.2023 10:23
«Радіо Свобода»: Вадим Новинський служив літургію в храмі РПЦ у Цюриху
«Радіо Свобода»: Вадим Новинський служив літургію в храмі РПЦ у Цюриху
Як повідомляє кореспондентка, навколо церкви висять українські прапори і портрет президента Зеленського.

Колишній народний депутат України, бізнесмен, а заодно клірик УПЦ МП Вадим Новинський у неділю відправив богослужіння у російській православній церкві в швейцарському Цюриху. Про це повідомила кореспондентка «Радіо Свобода». 

Йдеться про Храм Воскресіння Христового РПЦ в центрі Цюриха, який освячував голова Російської православної церкви Кирило (Гундяєв) 15 грудня 2002 року.

Як повідомляє кореспондентка, навколо церкви висять українські прапори і портрет президент Володимира Зеленського.

Новинський розповів, що зараз ніде не живе, до Швейцарії приїхав з Німеччини. Повертатися до України, щоб підтримати намісника Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебедя), наразі не планує, бо, за його словами, на нього заведені кримінальні справи.

На запитання, чим він наразі займається, відповів, що «працює на мир в Україні».

Разом із тим Новинський заявив, що події в Лаврі, договір на оренду якої з УПЦ (МП) добіг кінця, «засновані на брехні й маніпуляціях», і звинуватив в причетності до них Службу безпеки України.

«Проходять обшуки в монастирях, підкидаються докази, підтасовуються факти, на брехні ґрунтуються свідчення лжесвідків. І щодо архієреїв порушуються кримінальні справи. Такого не було з 1937 року», — заявив колишній народний депутат.

Він висловив думку, що УПЦ (МП) втратила право користуватися Лаврою, тому що «не пішла на умови», які висувала українська держава:

«Насправді церква вже перемогла. Вона не пробилася під владу, не пішла на умови, а умови виставлялися з боку держави. Держава хотіла, щоб ми пішли на злиття з розкольницькою структурою під назвою ПЦУ та передали відповідно добровільно всі лаври та монастирі», — цитує видання слова Новинського.

Вадим Новинський народжений у Росії, отримав українське громадянство у 2012 році від президента Віктора Януковича. З 2013 року був депутатом Верховної Ради трьох скликань від Партії регіонів, Опозиційного блоку та «ОПЗЖ».

До початку повномасштабної війни Новинський вважався одним із найбагатших бізнесменів України і одним із найближчих бізнес-партнерів Ріната Ахметова. У 2021 році статки Новинського оцінювали у 1,4 млрд доларів. Станом на березень 2022 року його статки складали 1,3 млрд доларів.

У 2021 році Smart Holding Новинського вів перемовини щодо купівлі телеканалу «Наш».

Новинський є дияконом УПЦ Московського патріархату, він також відомий як меценат церкви.

В липні 2022 року Вадим Новинський склав свій депутатський мандат. 1 грудня РНБО запровадила санкції щодо митрополита Павла (Лебедя) та екснардепа Новинського, а також низки представників УПЦ МП. В січні президент Володимир Зеленський розширив санкції проти Вадима Новинського, намісника Києво-Печерської Лаври Павла та інших ієрархів УПЦ МП.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY