detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
31.03.2023 10:26
США та Євросоюз засудили затримання журналіста WSJ Евана Гершковича у Росії
США та Євросоюз засудили затримання журналіста WSJ Евана Гершковича у Росії
Білий дім: Росіяни затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів. Це знайома тактика.

Євросоюз та Сполучені Штати Америки відреагували на затримання у Росії журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Зокрема, речниця Білого дому Карін Жан-П’єр назвала звинувачення у «шпигунстві», які ФСБ висунула Гершковичу, безпідставними, передає «Укрінформ».

Затримання журналіста WSJ вона назвала «знайомою тактикою» — росіяни, мовляв, затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів.

У Білому домі наголосили, що Штати продовжують вивчати обставини затримання журналіста, який є громадянином США.

Водночас голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель у п'ятницю засудив затримання Росією Евана Гершковича. 

«ЄС засуджує затримання Евана Гершковича, журналіста та громадянина США, у Росії. Журналісти повинні мати можливість вільно займатися своєю професією і заслуговують на захист», — написав Боррель у твіттері.

Він заявив, що затриманням журналіста російська влада знову демонструє систематичну зневагу до свободи ЗМІ.

Напередодні, 30 березня 2023 року ЗМІ повідомили про затримання журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича у російському Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що  Гершкович нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК».

Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство».

За даними російської служби «Радіо Свобода», Гершкович до затримання кілька тижнів перебував у Єкатеринбурзі. Місцевий активіст Ярослав Ширшиков, який супроводжував його у поїздці, повідомив, що Гершкович їздив писати про ставлення росіян до війни і про вербування місцевих жителів у «ПВК Вагнер». Це ж стверджує посилаючись на свої місцеві джерела, і колишній єкатеринбурзький журналіст Дмітрій Козелєв, який наразі перебуває в еміграції.

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times. Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Фото: AFP / Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY