detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
28.03.2023 18:00
За рішенням Кабміну Держкіно набуло повноважень формувати склад Ради з державної підтримки кінематографії
За рішенням Кабміну Держкіно набуло повноважень формувати склад Ради з державної підтримки кінематографії
Раніше ці повноваження мало Міністерство культури та інформаційної політики України.

Кабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні передав Державному агентству з питань кіно повноваження щодо формування Ради з державної підтримки кінематографії. Про це пише «Інтерфакс Україна» із посиланням на телеграм-канал представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука.

«Внесено зміни до Порядку утворення Ради з державної підтримки кінематографії з метою нормативно-правового врегулювання питань щодо можливості оновлення складу Ради після припинення її повноважень. Зокрема, передано повноваження з формування та організації роботи конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії від Мінкультури до Державного агентства України з питань кіно», — повідомив у телеграмі Мельничук.

Нагадаємо, 7 березня Кабінет міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії «на весь період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування».

10 березня Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, в якій висловила свою незгоду із рішенням Кабінету міністрів. «Таке рішення Уряду суперечить Закону України “Про державну підтримку кінематографії”, оскільки згідно з частиною 1 Статті 9, члени Ради з державної підтримки кінематографії призначаються строком на два роки, після чого повноваження припиняються автоматично», — заявили кіноакадеміки. На їхню думку, прем’єр-міністр недостатньо розібрався у ситуації, а Кабмін, ухвалюючи це рішення, перевищив свої повноваження.

Ради з державної підтримки кінематографії (РДПК) — державний орган виконавчої гілки влади України, створений у 2018 році. Серед ключових повноважень РДПК — право кінцевого затвердження переліку фільмів, яким надається державне фінансування за результами пітчингів Мінкульту/Держкіно/УКФ. Також РДПК має право рішення щодо того, чи є фільм українським національним фільмом. Головою РДПК у квітні 2021 року став продюсер Артем Колюбаєв.

31 березня 2021-го Кабмін затвердив оновлений склад Ради з державної підтримки кінематографії. До неї увійшли: 

У січні 2023 року Державне агентство України з питань кіно оголошувало додатковий набір експертів до складу експертних комісій при Раді з державної підтримки кінематографії.

Фото: Денис Шмигаль / Facebook

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY