detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
20.03.2023 18:20
Генпрокурор МКС: Ордер на арешт Путіна виданий довічно
Генпрокурор МКС: Ордер на арешт Путіна виданий довічно
За його словами, ордер на арешт може бути відкликаний лише тоді, коли російський диктатор постане перед судом і його справу закриють.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив в ефірі ВВС Radio 4, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним, пише BBC.

«Люди, хай би де вони були, мають розуміти, що є закон і що з владою приходить відповідальність. Для воєнних злочинів немає терміну давності», — сказав генпрокурор.

За його словами, ордер на арешт може бути відкликаний лише тоді, коли Путін постане перед судом і його справу закриють.

Спершу МКС розглядав можливість зберегти в таємниці ордери на арешт, однак все ж вирішив оприлюднити їх, аби спробувати зупинити подальші злочини.

«Не можна поводитися з дітьми як з військовою здобиччю, їх не можна депортувати. Для такого злочину не потрібно бути юристом, потрібно бути людиною, щоб знати, наскільки це жахливо», — зазначив Карім Хан.

Він також нагадав, що колишній сербський лідер Слободан Мілошевич, якого судили за воєнні злочини в Хорватії, Боснії та Косово в 1990-х роках, теж опинився в Гаазі, щоб постати перед судом.

«Ті, хто відчуває, що можна вчинити злочин вдень і добре спати вночі, можливо, повинні подивитися на історію», — додав генпрокурор.

Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини. 

Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор України Андрій Костін на своїй фейсбук-сторінці назвав цю подію «історичним рішенням для України та всієї системи міжнародного права» і подякував особисто Прокурору МКС Каріму Хану.

19 березня міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він з'явиться на німецькій території.

Південно-Африканська Республіка заявила, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо той відвідає, як заплановано, країну в серпні під час саміту БРІКС.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачі його у розпорядження суду. 

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY