detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
18.03.2023 10:00
Верхоляк і Донцов запускають музичний канал, який хоче отримати не ліцензію, а реєстрацію за законом «Про медіа»
Верхоляк і Донцов запускають музичний канал, який хоче отримати не ліцензію, а реєстрацію за законом «Про медіа»
Це дешевше, дає можливість зареєструватись як лінійному аудіовізуальному медіасервісу, після чого провайдери зможуть узяти канал у свої мережі.

ТОВ «Наші телеканали» Андрія Верхоляка запускає ОТТ-канал у співпраці з співзасновником порталу «Музвар» Олексієм Донцовим. Новий мовник планує зареєструватись у  Національній раді з питань телебачення та радіомовлення відповідно до  закону «Про медіа», який набуде чинності 31 березня 2023 року. Далі канал буде розбудовувати мережу, співпрацюючи з кабельними, ОТТ- та IPTV-провайдерами.

Це процедура нова, адже раніше ті, хто хотів почати мовлення та увійти до мереж провайдерів, мали отримати ліцензію. Найчастіше це була супутникова ліцензія, але дехто отримував ліцензію на кабельне мовлення за технологією OTT. Тепер закон «Про медіа» дає можливість зареєструватись як лінійному аудіовізуальному медіасервісу. А після отримання такої реєстрації провайдери зможуть узяти канал у свої мережі.

Цей підхід дозволяє мовникам суттєво зекономити. Адже вони сплачують реєстраційний збір — 2650 гривень. Для порівняння: зараз, за словами Андрія Соломахи, заступника директора провайдера «Omega TV», ліцензійний збір за ліцензію на кабельне мовлення за технологією ОТТ коштує 365–480 тисяч гривень (вартість залежить від встановлених знижок). «Такий низький поріг входу не тільки залучить нових гравців на телевізійний ринок, але і поверне в національну юрисдикцію телеканали, що ховалися в "ліцензійних офшорах" — Естонії, Латвії, Іспанії та США», — сказав Андрій Соломаха. Як уже писав «Детектор медіа», щоби полегшити собі життя, деякі українські канали авторизуються, реєструються або ліцензуються в регуляторів в інших країнах Європи, і на український ринок приходять уже як іноземні мовники. А в мережі провайдерів потрапляють як адаптовані іноземні мовники.

Також нижчими будуть і витрати на трансляцію. Мовлення на супутнику для каналу зараз коштує 200–300 тисяч гривень на місяць, а мовлення в Т2 у мультиплексі «Зеонбуду» ще більше — 1–1,4 мільйона гривень на місяць. Тоді як доставлення телевізійного сигналу наземним способом за допомогою IP значно дешевше. Директор із розвитку бізнесу «Космонова» Максим Кравчук у коментарі «Детектору медіа» розказав, що вона може коштувати у 10–20 разів менше, ніж у  супутникових операторів. «Багато новітніх постачальників аудіовізуальних послуг, які зосередилися на диджитал-аудиторії та працюють за технологіями IPTV, OTT, взагалі не мають своєї супутникової інфраструктури прийому», — каже він.

Керівний партнер телеканалу «Музвар» Олексій Донцов у коментарі «Детектору медіа» розказав, що «наразі ціна запуску музичного телеканалу — вкрай невисока». Однак сам він бюджет не розкриває, оскільки «під час війни рухатися за бізнес-планом неможливо». «Усі люди, які залучені до роботи каналу, працюють за ідею або фіксовану обговорену суму, наразі — у форматі фрилансу. Усе, що створюється, створюється на засадах співпраці. Оренда павільйону, техніки, зйомка, монтаж тощо — це історія домовленостей, яку ми вибудували зараз із командою, однодумцями та партнерами», — каже Олексій Донцов.

На цьому етапі канал, за його словами, фінансується  власним коштом і донатами: «Patreon та публічна банка для донатів — це наша "комерція"». Однак творці проєкту намагаються залучити грантове фінансування. Олексій каже, що також буде радий інвесторам, однак якщо вони не впливатимуть на інформаційну політику «Музвару».

Після отримання реєстрації та розширення присутності серед глядачів за допомогою входження у кабельні мережі провайдерів, канал зможе розпочати монетизацію. Під час тестового періоду, за словами Андрія Верхоляка, провайдери беруть у свої мережі канал безплатно. Однак надалі монетизація відбуватиметься завдяки оплаті від сервісів. Але повноцінна комерційна історія, за його словами, розпочнеться вже після перемоги.

«Нині, коли країна перебуває в стані війни, створення музичного майданчика (телеканал "Музвар") важко розглядати як бізнес. Ми як партнери звісно хотіли б бачити комерційну складову. Але зараз ми прагнемо підтримати розвиток молодих талантів в Україні та збільшити аудиторію каналу, яка зацікавлена в музиці та шоубізнесі», — додав Андрій Верхоляк.

За його словами, канал має продовжити «місію порталу "Музвар" із популяризації нової української музики та підтримки креативної індустрії». «Ми ті, хто підтримував нових українських артистів ще до того, як це стало модно. Ми підтримували Wellboy, Roxolana, Cheev ще до того, як вони стали народними улюбленцями», — додає Олексій.

Портал «Музвар» існує понад 2,5 року та позиціюється як «головний інсайдер українського шоубізнесу». Його розвивав Олексій Донцов. Але наприкінці першого року великої війни, коли багато музичних мовників пішли з ринку, він вирішив запустити свій канал. І для цього об’єднався з Андрієм Верхоляком. Андрій — власник групи нішевих платних каналів «Наше медіа» з Чернівецької області, до якої входять: «#Наш» (SD/HD), «#Наше Music» (SD/HD/4K), «#Наш Kids» (SD/HD), «#Наше HDR» (SD/HD/4K), «Етно канал» (SD/HD) тощо.

«Телеканал — це насамперед майданчик для презентації нових і прогресивних артистів ширшому загалу. Ті артисти, що збирають найбільший відгук у авдиторії "Музвар", стають резидентами наших івентів, номінантами премії Muzvar awards та учасниками серії благодійних концертів "Музика війни", що на сьогодні вже зібрали на потреби ЗСУ та дітей-переселенців майже 500 000 грн», — розказує Олексій Донцов. Портал «Музвар», за словами Олексія, продовжує працювати у синергії з телеканалом.

Команда «Музвара» формує для каналу контент-план та організовує знімальний процес. Уже запущені програми Dorechi news (музичні новини), «Музвар live» (живі виступи та інтерв’ю артистів), хіт-паради «НУМО. Нова українська музика / огляд» і «Наші Найкращі». У розробці — розважальні проєкти, молодіжні та сімейні формати. Також «Музвар» залишиться головним партнером проєктів «Край Хітів» і «Край Хітів Діти», «Патріот UA», «Галицький Шлягер» і «Галицький Шлягер Діти». Як додає Андрій Верхоляк, також на каналі виходитимуть програми для підтримки та розвитку дитячої музичної творчості: «Ми прагнемо створити майданчик для всіх, хто любить і живе українською музикою, залучаючи як зовсім нові імена, так і підтримуючи знаних артистів в Україні та світі». Планується запуск програм для дітей і підлітків.

Документи на реєстрацію каналу як лінійного  аудіовізуального медіасервісу ТОВ «Наші канали» планує подавати у  квітні якраз після вступу в дію нового закону. «Канал стартує найближчим часом, після отримання дозвільних документів для входження в кабельні мережі», — розказав  його власник Андрій Верхоляк. Зараз розпочалося тестове мовлення каналу на ОТТ-сервісах «Ланет», Youtv та Sweet.tv.

Фото: Justin Sullivan / Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY