detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
15.03.2023 13:06
Більше половини українців вважають недоречним створення культурних продуктів російською мовою, — опитування
Більше половини українців вважають недоречним створення культурних продуктів російською мовою, — опитування
Близько 60% вважають недоречною державну підтримку для російськомовного продукту.

Близько 53%українців вважають недоречним для українських культурних діячів створювати свої продукти російською мовою і близько 60% вважають недоречною державну підтримку для російськомовного продукту. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Найбільше думку  про недопустимість російської мови в культурному просторі поділяють жителі західних (71%) та центральних областей (53%) України. На півдні та сході України так вважає приблизно третина громадян — 33% і 38% відповідно.

Натомість в південних та східних областях більш поширена думка, що створення російськомовного продукту може бути доречним за певних умов — якщо це рідна мова артистів, якщо на таку творчість є запит з боку аудиторії, з огляду на свободу творчості чи через погляд, що культура і політика мають бути відокремленими.

Також близько 60% опитаних назагал по країні вважають недоречною державну підтримку для створення російськомовного культурного продукту українськими культурними діячами. На півдні та сході так вважають близько 46% опитаних, тоді як в центрі 60%, а на заході — 69%.

Нагадаємо, за даними цього ж опитування, у 2022 році громадян, які вживають українську мову в повсякденному житті, побільшало на 7% порівняно з 2021 роком.

Крім того, нещодавні результати опитування КМІС свідчать про те, що 52% опитаних українців проти вивчення російської мови в українськомовних школах.

Ілюстративне фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY