detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
05.03.2023 11:17
Генпрокурори підписали угоду про створення Центру з розслідування злочинів агресії Росії у Гаазі
Генпрокурори підписали угоду про створення Центру з розслідування злочинів агресії Росії у Гаазі
Центр може запрацювати вже влітку 2023 року.

Генеральні прокурори країн, які входять до Спільної слідчої групи (JIT), підписали угоду про створення у Гаазі Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії Росії. Як повідомив кореспондент «Укрінформу», документ погодили після координаційного засідання прокурорів JIT, яке відбулося 4 березня під час міжнародної конференції «Об'єднані заради перемоги» у Львові.

«Сьогодні ми підписали додаткову угоду до угоди про Спільну слідчу групу, яка передбачає створення у Гаазі на базі Євроюсту Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії росії проти України», — заявив генпрокурор України Андрій Костін.

Роботу центру попередньо планують розпочати у липні 2023 року. У ньому працюватимуть прокурори, які збиратимуть докази злочину агресії.

Окрім цього, Офіс генпрокурора поділиться з прокурорами центру у Гаазі доказами вчинення злочинів агресії, які вже зібрали у відомстві.

За словами Костіна, робота Міжнародного центру стане першим кроком на шляху до створення спецтрибуналу по засудження злочину агресії російського політичного і військового керівництва відносно України.

Нагадаємо, у лютому в Гаазі створили символічний трибунал над президентом Росії Володимиром Путіним, де його заочно судять за злочин агресії, воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні військами РФ в Україні починаючи з 24 лютого 2022 року. Свідчення на процесі вже дала херсонська журналістка, яка місяць провела в катівні окупантів.

За її словами, усі свідчення Народному трибуналу передадуть до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

Фото: Андрій Костін/фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY