detector.media
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
18.01.2023 14:00
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у грудні 2022 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у грудні 2022 року
Ще менше народних депутатів, помітний голос Офісу президента, 18% російських спікерів.

З початку липня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику та онлайн (липеньсерпеньвересень, жовтень, листопад). Цей марафон виник у березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

Кількість включень у грудні в порівнянні з листопадом знизилась (з 1111 до 1095), як і кількість унікальних гостей (із 455 до 384). Втім якщо врахувати, що листопадовий показник був уже нижчим за жовтневий, можна побачити в цих змінах певну тенденцію. В ефірі марафону російськомовного іномовлення меншає розмов і більшає контенту інших типів — публіцистичних програм, документальних фільмів тощо.

152 із 1095, або 14% розмов у марафоні були з жінками — це той самий показник, що у листопаді. Серед унікальних гостей було 67 жінок із 384, тобто 17,4% — це трохи менше, ніж у листопаді (19%). Зате топ гостей очолює саме жінка — росіянка Ольга Курносова, яку включали в ефір іномовлення 18 разів протягом грудня. Щоправда, далі у топі переважно чоловіки, за винятком іншої завсідниці марафону — російської правозахисниці Ольги Романової, яка займається російськими в’язнями, а також речниці сил оборони Півдня України Наталі Гуменюк.

Цікаво, що на друге місце у топі разом із воєнним експертом Сергієм Грабським вийшов політкоментатор Тарас Загородній. У минулому ми бачили його в ефірах каналів Медведчука, і то в найгірші їхні часи безпосередньо перед запровадженням санкцій (2020 рік, 2019 рік), ще раніше цей політкоментатор був завсідником «Інтера». Тепер він — один із найбажаніших гостей українського російськомовного іномовлення.

Цікаво також, що, на відміну від «Єдиних новин», де головними спікерами стали військові радники, в ефір «FreeДома» вони включалися значно рідше, хоч і є в топі.

У попередньому огляді ми констатували, що марафон іномовлення змінив свою політику і тепер надає слово народним депутатам не лише зі «Слуги народу».  Нам очевидно, що піар нардепів не є завданням марафону, а залучення представників монобільшості чи інших фракцій зазвичай пояснюється їхньою спеціалізацією у Верховній Раді. Тож не будемо надалі фокусуватись на питанні фракційності, а погляньмо ширше — хто взагалі від української влади (всіх її гілок) буває в ефірі марафону іномовлення. До того ж, у паралельному моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» ми побачили цікаві результати, які стосуються представництва Офісу президента.

Отже, у грудні в ефірі марафону іномовлення були такі представники влади:

Політик/посадовець

Посада

Кількість розмов

Михайло Подоляк

Радник голови Офісу президента

7

Олег Дунда

Народний депутат, «Слуга народу»

5

Сергій Лещенко

Радник голови Офісу президента

4

Федір Веніславський

Народний депутат, «Слуга народу»

4

Ростислав Смирнов

Радник міністра внутрішніх справ України

4

Єгор Чернєв

Народний депутат, «Слуга народу»

3

Марія Мезенцева

Народна депутатка, «Слуга народу»

2

Олександр Ткаченко

Міністр культури й інформаційної політики України

2

Соломія Бобровська

Народна депутатка, «Голос»

2

Таміла Ташева

Представниця президента в Криму

2

Андрій Герус

Народний депутат, «Слуга народу»

1

Андрій Шаповалов

заступник керівника Центру протидії дезінформації при РНБО

1

Антон Дробович

Голова Українського інституту національної пам’яті

1

Вадим Гутцайт

Міністр молоді та спорту України

1

Вадим Денисенко

Радник міністра внутрішніх справ України

1

Денис Малюська

Міністр юстиції України

1

Дмитро Лубінець

Уповноважений ВР із прав людини

1

Євгенія Кравчук

Народна депутатка, «Слуга народу»

1

Катерина Чуєва

Заступниця Міністра культури й інформаційної політики

1

Микита Потураєв

Народний депутат, «Слуга народу»

1

Олександр Бакумов

Народний депутат, «Слуга народу»

1

Олексій Арестович

«Радник Офісу президента»

1

Олексій Гончаренко

Народний депутат, «Європейська солідарність»

1

Роман Каракаш

Директор департаменту Міністерства реінтеграції

1

Руслан Стрілець

Міністр захисту довкілля України

1

25

50

 

Отже, редакції марафону іномовлення аж ніяк не зловживають запрошенням представників влади до ефіру — загалом це 50 (4,5% від загальної кількості) розмов із 25 (6,5% від загальної кількості) гостями. Від державного телебачення (а «FreeДом» є саме таким) можна було чекати більшої частки державних спікерів.

Загалом за місяць включали 10 народних депутатів, із якими провели 20 розмов. Це ще менше, ніж у листопаді (11 і 27 відповідно). Восьмеро з нардепів були «Слугами», і на них припало 17 розмов; дві — на представницю «Голоса», одна — «Європейської солідарності». З-поміж нардепів найбільше говорили з Олегом Дундою і Федором Веніславським із «Слуги народу».

«Голосами Банкової» у марафоні іномовлення були радники Андрія Єрмака — Михайло Подоляк, із яким говорили сім разів протягом місяця, і Сергій Лещенко, якого запрошували чотири рази. І, звісно, Олексій Арестович, який довго не з’являвся ані в «Єдиних новинах», ані у «FreeДомі», а у грудні повернувся в ефір. Попри те, що це лише троє людей, сукупне представництво їхньої позиції в марафоні більше, ніж, наприклад, Міністерства внутрішніх справ (хоча в цій таблиці не враховані речники). Поза тим ознак того, що марафон «піарить» когось із представників влади, ми не побачили.  

67% (735 розмов) були з українськими спікерами, 18% (193) — з російськими. Третьою за часткою представництва в ефірі країною стали Сполучені Штати Америки (5%), однак до «американських» тут зараховані такі спікери як Андрій Піонтковський і Юрій Фельштинський, який хоч і живуть в Америці, але належать до російської емігрантської спільноти. Порівняно багато (майже 4%) була присутня Білорусь, яку найчастіше представляв медійник і політик Франак Вячорка. Це можна пояснити посиленням російського військового контингенту в Білорусі та розмовами про можливий наступ на Україну з території цієї країни.

Контингент найпопулярніших росіян в ефірі російськомовного іномовлення України залишився практично без змін. Деякі з них з’являються в ефірі «FreeДома» так регулярно, що мали б вважатися не гостями-спікерами, а радше постійними колумністами каналу. При цьому говорять із цими гостями часто щоразу на ті самі теми, тож вони хоч-не-хоч повторюють ті самі тези.

Міжнародні відносини — тему 288 включень, або 27% — коментували здебільшого українці, однак було досить багато експертів на цю тему з Росії, Ізраїлю, США й Білорусі. Така ж частка була в суспільної тематики в ефірі марафону, й тут більше половини коментаторів були з Росії. Перебіг війни в Україні — тему 273 включень, або 25% — коментували вже традиційно переважно українські експерти. У шести випадках питання про перебіг війни ставили білорусам, у п’яти — росіянам, у трьох — американцям. Ці тенденції ми вже не раз відзначали в наших оглядах, і вони залишаються незмінними.

Скриншот відео:  ГРОШІ/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY