detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
14.01.2023 17:20
Глава ПЦУ Епіфаній вдруге проведе службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври
Глава ПЦУ Епіфаній вдруге проведе службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври
ПЦУ отримала дозвіл від Міністерства культури та інформаційної політики України та підписала угоду з державним заповідником «Києво-Печерська Лавра».

Глава Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній вдруге проведе богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Про це повідомила пресслужба ПЦУ.

«Урочисту Божественну літургію з нагоди свята Богоявлення, Хрещення Господа нашого Ісуса Христа, Предстоятель Православної Церкви України та Священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить 19 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври», — йдеться в повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що ПЦУ отримала дозвіл від Мінкульту, а також підписала відповідну угоду з державним заповідником «Києво-Печерська Лавра». 

«Просимо з розумінням поставитися до заходів безпеки та можливих обмежень, які діятимуть у зв’язку з воєнним станом», — додали у зверненні. 

Перед Різдвом за юліанським календарем у Православній церкві України заявили, що 7 січня святкове богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври звершить предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

В інтерв'ю «Радіо Свобода» голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський сказав, що після різдвяного богослужіння ПЦУ зможе й надалі проводити служби в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

Нагадаємо, напередодні Нового року державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив УПЦ Московського патріархату, що з 1 січня не продовжуватиме з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою у Верхній лаврі.

26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми».

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що рекомендуватиме не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

Вже 5 січня Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули у користування державі. Митрополит Павло, який мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ, не зя'вився на останнє засідання комісії. Проте відмова підписувати не є перешкодою для повернення майна.

Фото: ПЦУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY