detector.media
07.01.2023 14:28
Єленський: Лавра належить державі. Тут і надалі можуть проходити служби Православної церкви України
Єленський: Лавра належить державі. Тут і надалі можуть проходити служби Православної церкви України
А Епіфаній під час різдвяної служби заявив, що з Лаври йде «штучний і безбожний дух русского міра».

Після Різдвяеного богослужіння з Православною церквою України в Успенському соборі Києво-Печерської лаври можуть бути й наступні служби УПЦ. Про це в інтерв'ю «Радіо Свобода» сказав голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський

А Глава Православної церкви України Епіфаній під час служби привітав українців з тим, що вони святкують друге народження Лаври, пише Liga.Net.

«Лавра належить державі і держава дає можливість служити в ній, це її вибір, це її рішення. Думаю, що це далеко не останній раз, коли ПЦУ буде служити в соборах Лаври», – сказав Єленський. Монастирська братія, додав він, визначатиметься, чи вони далі належатимуть до Московського патріархату.

А митрополит повідомив вірянам: «З Лаври йде штучний і безбожний дух "русского міра", і повертається дух істинного служіння православ'ю та українському народу».

Нагадаємо, перед Різдвом за юліанським календарем у Православній церкві України заявили, що 7 січня святкове богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври звершить предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

У кінці грудня державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив Українській православній церкві МП, що з 1 січня не продовжує з нею договір щодо Успенського собору та Трапезної церкви у Верхній лаврі.

26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми».

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що рекомендуватиме не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня Міністерство культури оголосило, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули у користування державі.

Фото з трансляції служби Епіфанія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY