detector.media
27.12.2022 17:36
Мінкульт не рекомендуватиме продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів у Лаврі
Мінкульт не рекомендуватиме продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів у Лаврі
1 січня спливає термін угоди з УПЦ МП про оренду Успенського та Трапезного храмів у Верхній Лаврі.

Міністерство культури та інформаційної політики буде рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври. Про це повідомив міністр Олександр Ткаченко в етері національного телемарафону.

«Угода про оренду Успенського та Трапезного храмів у Верхній Лаврі спливає. Відповідно до нас звернувся директор Лаврського заповідника щодо інформування з цього питання. Ми на виконання указу президента щодо перевірки стану справ використання майна Лаври будемо рекомендувати таку угоду не подовжувати», — цитує Ткаченка «Укрінформ».

За словами міністра, до моменту завершення перевірки використання майна Верхньої Лаври з боку новоствореної міжвідомчої урядової комісії, у цих приміщеннях богослужіння не відбуватимуться. Стосовно іншого майна є угоди, які тривають і продовжуватимуться до завершення такої перевірки. Він зазначив, що майно Нижньої Лаври також пройде перевірку на правомірність його використання УПЦ МП. Результати перевірки вирішать подальшу долю монастирського комплексу.

«У 2013 році була підписана безстрокова угода на використання Нижньої Лаври УПЦ МП. Оскільки наразі є указ і міжвідомча комісія, нам доведеться перевірити правомірність використання церквою майна, і з огляду на це виносити рішення», — зазначив міністр.

З 1 січня 2023 року УПЦ МП втратить право проводити богослужіння на території Верхної Лаври в Успенському та Трапезному соборах через закінчення оренди.

26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми».

У листопаді СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

У грудні 2022 року президент Зеленський ввів у дію персональні санкції РНБО, зокрема щодо функціонерів УПЦ МП.

За даними ЗМІ, серед тих, хто отримав персональні санкції, колишній нардеп Вадим Новинський (диякон УПЦ МП та меценат цієї структури, — «ДМ»), намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь), а також ще близько десятка ієрархів УПЦ МП.

Російська православна церква представлена в Україні своєю самоврядною частиною, яка має назву Українська православна церква (Московського патріархату).

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. 

Також у Константинополі вже не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським». Патріарх Варфоломій вважає єдиною канонічною автокефальною церквою на території України Православну церкву України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

У лютому 2022 року митрополит Онуфрій засудив війну Росії проти України та вимагав припинити її. Митрополит звертався до Кирила, щоб той попросив Путіна припинити війну.

Очільник РПЦ навпаки ж публічно підтримав російську агресію, де-факто благословивши військових армії Росії на війну проти України.

На соборі у Києві 27 квітня 2022 року УПЦ МП формально прибрала зі свого статуту всі згадки про зв'язок з РПЦ.

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

Фото: Arconsteam Ukraine/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY