detector.media
11.12.2022 10:01
«Маріуполіс 2» здобув приз Європейської кіноакадемії
«Маріуполіс 2» здобув приз Європейської кіноакадемії
Європейська кіноакадемія оголосила лауреатів. Головним тріумфатором став «Трикутник смутку», що переміг у чотирьох номінаціях.

В ісландському Рейк’явіку відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів 35-ої Премії Європейської кіноакадемії.Про це повідомляється на сайті кіноакадемії.

Найкращим європейським документальним фільмом назвали «Маріуполіс 2» виробництва Литви, Франції та Німеччини. У квітні 2022-го автора стрічки, литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічюса російські окупанти взяли в полон та вбили. Це сталося в Маріуполі, де режисер знімав матеріал для майбутньої картини.

Українські кінопродюсери, як було оголошено раніше, здобули колективну премію Європейської кіноакадемії та фонду «Єврімаж». Уперше членом правління Європейської кіноакадемії став українець — продюсер і гендиректор кінокомпанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов.

У переліку переможців:

Найкращий європейський фільм — «Трикутник смутку» (Швеція, Німеччина, Франція, Велика Британія).

Найкраща європейська комедія — «Хороший бос» (Іспанія).

Приз ФІПРЕССІ (Міжнародної федерації кінопреси) за Європейське відкриття: «Маленьке тіло» (Італія, Франція, Словенія).

Найкращий європейський анімаційний фільм — «Собаки та італійці не допускаються» (Франція, Італія, Бельгія, Швейцарія, Португалія).

Найкращий європейський короткометражний фільм — «Бабусине інтимне життя» (Словенія, Франція).

Найкращий європейський режисер — Рубен Естлунд («Трикутник смутку»).

Найкраща європейська акторка — Вікі Кріпс («Корсет»).

Найкращий європейський актор — Златко Буріч («Трикутник смутку»).

Найкращий європейський сценарист — Рубен Естлунд («Трикутник смутку»).

Нагадаємо, за визнання кіноакадеміків змагалися три фільми, створені у копродукції з Україною. У конкурсній номінації «Найкращий документальний фільм» було представлено фільм «Будинок зі скалок» данського кінорежисера Сімона Леренга Вільмонта. На приз FIPRESCI претендували ігровий фільм «Памфір» українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука та гібридний документальний фільм «Цензорка», що став повнометражним дебютом словацького режисера і сценариста Петера Керекеша.

Фото з сайту Європейської кіноакадемії

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY