detector.media
09.12.2022 09:54
Розслідувачі The Insider знайшли у Латвії бізнес російських олігархів, які отримують гранти ЄС і постачають Міноборони Росії
Розслідувачі The Insider знайшли у Латвії бізнес російських олігархів, які отримують гранти ЄС і постачають Міноборони Росії
Олігархи контролюють Ризький електромашинобудівний завод, який отримує гранти від ЄС через латвійське міністерство. У Росії вони володіють підприємствами, які надалі постачають Міністерство оборони.

Пов'язані з Кремлем олігархи Іскандар Махмудов і Андрій Бокарєв продовжують активно вести бізнес у Латвії, контролюючи компанії в Ризі як особисто, так і через підставних осіб. До того ж, вони отримують фінансування у формі грантів Європейського Союзу.

Про це йдеться в розслідуванні порталу The Insider.

Махмудов і Бокарєв станом на 2021 рік контролюють Ризький електромашинобудівний завод (RER) – велике латвійське підприємство, яке виробляє електрообладнання для поїздів, вагонів метро і міського громадського транспорту.

За даними латвійського комерційного реєстру, 36% акцій RER станом на 2021 рік контролювала російська юрособа «Холдинг ТрансКомпонент». По 20% у ній через ланцюжок юридичних осіб мають кремлівські олігархи, ще 46% – московська Krona Grup, за якою вони також стоять, решту – ділять між собою пов’язані з Махмудовим і Бокарєвим партнери.

Латвійська компанія, яку контролюють російські олігархи, працює по всій Європі: приміром, у травні презентувала в Чехії новий електродвигун для тролейбусів і електробусів. Крім того, RER отримує фінансування від Європейського Союзу – через гранти, які видає Латвійське агентство інвестицій та розвитку і Міністерство економіки Латвії.

Загрозою національній безпеці латвійська влада Бокарєва і Махмудова не вважає, попри те, що, як визначив The Insider, у Росії олігархи володіють компаніями, які є постачальниками для Міністерства оборони РФ. Раніше вони володіли частками у збройовому концерні «Калашников», а нині через «Коломенський завод» продовжують постачати дизельні двигуни для російських військових кораблів.

Махмудов і Бокарєв проходили фігурантами кількох кримінальних справ як підприємці, через яких відмивалися гроші криміналу.

Ділові зв'язки Бокарєва і Махмудова охопили всі країни Балтії. Крім Литви і Латвії, вони тривалий час були також партнерами однієї з найбагатших жінок Естонії – Тетяни Ліксутової, колишньої дружини віцемера Москви Максима Ліксутова.

Нагадаємо, у липні у Росії визнали «небажаною» роботу Bellingcat та видання The Insider. Ще в липні 2021 року Міністерство юстиції Росії внесло до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів.

Напередодні розслідувачі «Досьє» виявили у президента Росії Володимира Путіна панамський офшор на 1 мільярд 120 мільйонів доларів, які він отримав через підставну особу від перепродажу газової компанії «Ямал СПГ».

Фото з сайту Кремля: Зустріч Бокарєва та Путіна у 2014 році

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY