detector.media
10.10.2022 15:40
Російський журналіст та політик Володимир Кара-Мурза отримав Премію імені Гавела з прав людини
Російський журналіст та політик Володимир Кара-Мурза отримав Премію імені Гавела з прав людини
Наразі він перебуває під арештом у Росії. Кара-Мурзі інкримінують поширення «фейків» про армію, роботу «небажаної» організації та держзраду.

Російський журналіст та політик, член Антивоєнного комітету Росії Володимир Кара-Мурза отримав Премію імені Гавела з прав людини. Про це повідомляє «Укрінформ».

Ім'я лауреата оголосив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ в Страсбурзі 10 жовтня. Премія відзначає «видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами».

Оскільки сам Кара-Мурза перебуває під арештом у Росії, премію в Палаці Європи замість нього отримала дружина Євгенія.

Окрім росіянина, на нагороду претендувала українська коаліція правозахисників «Україна. 5 ранку», яка збирає та зберігає докази російських злочинів, та угорське об’єднання правозахисних організацій Rainbow Coalition/LGBTQIA+ Rights.

Премія імені Вацлава Гавела з прав людини щорічно присуджується ПАРЄ у партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та Charta 77 Foundation. Грошова частина премії становить 60 тисяч євро.

Нагадаємо, у квітні 2022 року проти Кара-Мурзи в Росії порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу – про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках. Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY