detector.media
03.10.2022 11:15
Ультиматум отримати за Медведчука понад 200 полонених з'явився після трагедії в Оленівці – «УП»
Ультиматум отримати за Медведчука понад 200 полонених з'явився після трагедії в Оленівці – «УП»
У ході тривалих переговорів «ціну» Медведчука вдалося підняти до 150 українських бійців, але росіяни за жодних умов не погоджувалися на визволення командирів. Ситуацію змінила трагедія в Оленівці, коли окупанти влаштували вибух у колонії.

«Українська правда» випустила статтю з деталями обміну полоненими, в ході якого Україна віддала підозрюваного в державній зраді народного депутата, колишнього медіавласника Віктора Медведчука і 55 російських військових, натомість визволивши з російського полону понад 200 українців, в тому числі командирів полку «Азов», та 10 громадян інших країн. Видання посилається на слова обізнаних із процесом людей, не розкриваючи їхні імена.

Так, джерело з оточення президента розповіло, що найважче в цьому обміні було домовитись про обмін «медійних» людей: «Чим менше людей тебе знає – тим легше визволити. А коли ти відомий, твоя вартість зростає в рази. Найважче було говорити про командирів, про "Пташку", про фотографа "Ореста"».

«Насправді в обмінах немає такого, що в тебе двоє людей, і у мене двоє людей – давай мінятися. Так можна роками обмінюватися і не поміняти нікого. В цій справі грають роль лише переговори і хто в них підключиться. Це дає можливість виміняти і 100, і 200 людей на когось одного», – пояснив один із представників України, який залучений до обмінів.

Джерела «УП» розповіли, що в ході тривалих переговорів «ціну» Медведчука вдалося підняти до 150 українських бійців, але росіяни за жодних умов не погоджувалися на визволення командирів. Ситуацію змінила трагедія в Оленівці, коли окупанти влаштували вибух у колонії. Тоді загинуло понад 50 військовополонених. Після цього українська сторона виставила ультиматум: за Медведчука – не менше 200 осіб, і обов'язково визволити командирів «Азову».

Коли 200 людей з «Азовсталі» опинились на свободі, український конвой у Варшаві пересадив Віктора Медведчука на турецький літак і супроводив його в Анкару.

«Медведчук цілий день просидів у нашому літаку. Обмін затягнувся на кілька годин, і відповідно його не віддавали. Але потім прилетіли турки своїм літаком, і наші ГУРівці перевели Медведчука в інший літак і повезли в Туреччину», – розповів один із причетних до організації обміну.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY