detector.media
28.09.2022 21:18
ГУР та уповноважений з прав людини закликали журналістів не турбувати звільнених із полону РФ
ГУР та уповноважений з прав людини закликали журналістів не турбувати звільнених із полону РФ
Медійників просять хоча б два тижні не ставити питання, що можуть травмувати людей.

Перший період після полону є реабілітаційним, і журналістам краще утриматися від спілкування з цими людьми. Про це під час брифінгу у Медіацентрі «Україна – Укрінформ» повідомили уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець і представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов

«Це період реабілітації. І по-людськи є прохання: щоб перші два тижні ця комунікація була якомога менша. Бо це дуже важливий час і адаптації, і реабілітації, і роботи з фахівцями», — сказав Андрій Юсов. Як він додав, частина колишніх полонених самі не мають бажання чи сил спілкуватися.

Дмитро Лубінець акцентував на тому, що перший час звільнені військові і цивільні мають отримувати медичну допомогу і відновлювати сили. До того ж, додав уповноважений з прав людини, першими записати свідчення про російський полон мають юристи. «Поки хлопці повернулися, то вони дуже короткий час все пам'ятають, - з ким вони перебували, кого вони бачили і з ким вони спілкувалися. А нам їх треба опитати. Нам треба встановити додаткову інформацію щодо наших героїв, які продовжують, зокрема, залишатися у полоні», — сказав Лубінець. До того ж, нагадав він, експерти документують сліди тортур і жорстокого ставлення до українців.

За словами Дмитра Лубінця, журналісти найчастіше ставлять питання на кшталт «Як вас тримали там?», що може погіршити психологічний стан ослабленої людини. «Психологи і психіатри намагаються говорити з екс-полоненими так, щоб люди не згадували пережите. А як тільки підходить журналіст, звучить питання на кшталт «Як вас тримали там?». Це автоматично може повернути людину у той же самий стан», — переконаний Лубінець.

Нагадаємо, 21 вересня в результаті обміну Україна повернула з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Серед них 108 бійців «Азову», втому числі, прес-офіцер Дмитро Козацький.  В обмін довелося видати Росії народного депутата Віктора Медведчука, адже він дуже потрібен ФСБ. Як повідомив після обміну Генеральний прокурор України Андрій Костін, досудове розслідування щодо Медведчука завершене, а його свідчення задокументовані

Фото зі сторінки Дмитра Козацького в інстаграмі

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY