detector.media
17.08.2022 20:10
У Росії розпочалися арешти і обшуки журналістів, які співпрацюють з «Радіо Свобода»
У Росії розпочалися арешти і обшуки журналістів, які співпрацюють з «Радіо Свобода»
Відразу кілька авторів проєкту «Ідель. Реалії» виявили, що ними цікавиться поліція.

17 серпня Єкатеринбурзі в будівлі суду заарештовано Олену Шукаєву, яка співпрацює з російською службою «Радіо Свобода» та іншими незалежними ЗМІ. Цього ж дня у кількох журналістів-фрілансерів РС пройшли обшуки. Про це повідомляють російська та українська редакції «Радіо Свобода».

Поліція арештувала на 14 днів співробітницю російської служби «Радіо Свобода» Олену Шукаєву. Її визнали винною за адміністративною статтею про пропаганду чи публічну демонстрацію символіки екстремістських організацій. Приводом для арешту стали дописи журналістки на сторінці «Вконтакте» із посиланням на YouTube-канал опозиціонера Олексія Навального. Шукаєву затримали у будівлі суду, де розглядалися дві її апеляції на штрафи, призначені за адміністративною статтею про дискредитацію Збройних сил РФ.

Адвокат журналістки Роман Качанов підтвердив, що звинувачення проти його підзахисної пов'язане з її репостом матеріалів команди Навального. Минулого року у РФ Фонд боротьби з корупцією опозиційного політика оголосили «екстремістським» і заборонили використання будь-якої пов'язаної з ним символіки.

Обшуки провели у будинках кількох журналістів, які співпрацюють з російською й татаро-башкирською службами «Радіо Свобода» та її проєктом «Ідель.Реалії» про події Волго-Уральського регіону. Серед них соціолог, оглядач онлайн-проекту «Ідель. Реалії» Іскандер Ясавєєв з Казані, колумністка «Ідель. Реалії» Марина Юдкевич. Загалом у цьому переліку сім журналістів, повідомляє прокремлівський вебсайт «Татар-Інформ». За цією інформацією, усі обшуки пов'язані з їхніми статтями про агресію Росії проти України.

Як повідомив адвокат Іскандера Ясавєєва Рим Сабіров, поліція доставила його підзахисного на допит до Слідчого комітету. За словами Сабірова, у оглядача та членів його сім'ї вилучили всі мобільні телефони. Наразі невідомо, чому Ясавєєва, який відомий своєю відкритою позицією проти повномасштабного вторгнення Росії до України, затримали для проведення допиту.

4 березня у Росії ухвалили законопроект про кримінальну відповідальність за так звані «фейки про дії російських збройних сил».

Нагадаємо, Арбітражний суд Москви 15 серпня заявив про початок процедури банкрутства компанії ТОВ «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода». Відповідну заяву податкова служба Росії скерувала до суду 4 березня. Після цього російське бюро медіакорпорації зупинило свою роботу, адже розпочалася процедура банкрутства російської юридичної особи РС.

«Радіо Свобода» веде мовлення для російської аудиторії з 1 березня 1953 року. 

Фото Олени Шукаєвої з сайту «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY