detector.media
07.08.2022 13:23
The Times назвала Amnesty International «пропагандистами Путіна». Українці вимагають відставки Аньєс Калламар
The Times назвала Amnesty International «пропагандистами Путіна». Українці вимагають відставки Аньєс Калламар
Політолог Андрій Піонтковський назвав заяви Amnesty International та публікацію звіту AI у виданні The New York Times «антиукраїнськими».

Міжнародні ЗМІ та українська спільнота продовжують висловлювати обурення після звіту міжнародної організації Amnesty International. Британська The Times вийшла із заголовком «Позиція The Times щодо доповіді Amnesty International про Україну: путінські пропагандисти». Тим часом українці ініціювали твіттершторм щодо відставки генеральної директорки АІ Аньєс Калламар.

Як ідеться в статті, організація «ганебно звинувачує» жертв російської агресії, стверджуючи, що ЗСУ нібито розміщують бази у школах, лікарнях та житлових районах, чим піддають загрозі цивільне населення. Журналісти британського видання підтримали заяву президента Володимира Зеленського, який сказав про те, що організація перекладає відповідальність з агресора на жертву.

Як нагадали у публікації, Amnesty International відмовилась від свого визнання в'язнем сумління опозиційного політика Олексія Навального.

На думку журналістів, Аньєс Калламар мала би піти у відставку, однак «і це не врятує репутацію Amnesty International».

Тим часом українці у твіттері почали шторм, вимагаючи відставку Аньєс Калламар. Його учасники поширюють дописи із хештегом #AgnessCallamardMustResign. Цю акцію підтримали і в інших країнах, зокрема, в Канаді.

Політолог Андрій Піонтковський під час стріму на YouTube-каналі «24» назвав заяви  Amnesty International щодо ЗСУ обурливою. Як він звернув увагу, звіт організації цитувала The New York Times, яку «захопили крайні ліваки демократичної партії та яка веде явну антиукраїнську політику».

Андрій Піонтковстький назвав згадки у статті NYT про «військові бази у школах» та стосовно того, що у воєнних госпіталях «деколи обідають українські військові». Він обурився твердженням із публікації, про те, що українські військові мають розташовуватися «в лісах, а не на цивільних об’єктах». Як звернув увагу політолог, провокативні заголовки статті не підкріплені фактами чи фото, які доводять, що ЗСУ в чомусь піддають загрозі цивільне населення країни, яку захищають від російської агресії. 

Публікація NYT була подана у розділі LIVE Updates щодо ситуації в Україні. У ній представлені точки зору Володимира Зеленського, міністра МЗС Дмитра Кулеби та представників українських військових відомств.

Генеральна директорка Amnesty International відповіла на критику у твіттері. «Наразі ми повідомляємо про тактику України, яка загрожує цивільним. Звертаюся до тих, хто чинить нападки на нас через упередженість щодо України: перевірте нашу роботу. Ми на боці всіх жертв. Неупереджено», — зазначила Аньєс Калламар. Раніше вона прирівняла критику з боку українців до дій російських тролів.

@amnesty has documented tirelessly Russia aggression, war crimes in Ukraine: https://t.co/nXmGES4Mu6 Today we report on Ukraine tactics endangering civilians. To those who attack us alleging biases against Ukraine, I say: check our work. We stand by all victims. Impartially

— Agnes Callamard (@AgnesCallamard) August 4, 2022

Ukrainian and Russian social media mobs and trolls: they are all at it today attacking @amnesty investigations. This is called war propaganda, disinformation, misinformation. This wont dent our impartiality and wont change the facts. https://t.co/YvMy2E3d6p

— Agnes Callamard (@AgnesCallamard) August 4, 2022

Нагадаємо, 4 серпня Amnesty International поширила доповідь, у якій стверджується, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.

Після поширення цих заяв АІ очільниця «Amnesty International Україна» Оксана Покальчук звільнилася з організаціїЯк вона заявила, що представники українського офісу зробили все, щоб доповідь AI із звинуваченнями на адресу Збройних сил України оприлюднено не було.

Твердження АІ викликали емоційні реакції у Міністерстві оборони та в  Офісі президента України.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист є свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що Amnesty International бере участь у «кампанії з дезінформації та пропаганди». За його словами, будь-які заяви про порушення з боку ЗСУ мають характер інформаційної операції для дискретизації української армії та зриву постачання озброєння від західних партнерів.

Фото Аньєс Калламар — Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY